ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Την αναγκαιότητα να αμυνθούν οι ΗΠΑ μπροστά στις ενδεχόμενες και πολύ πιθανές απειλές που θα δεχτούν οι ΗΠΑ μέχρι το 2015, από την Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας προβάλλει - αν και δεν κατονομάζεται ολοκάθαρα - στην έκθεση από την CIA, την περιβόητη υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Η βαλλιστική ισχύς της Κίνας θα ενισχυθεί. Από 20 πυρηνικές κεφαλές ικανές να φτάσουν στις ΗΠΑ σήμερα, το Πεκίνο θα αποκτήσει περίπου 100 μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Ωστόσο, η δύναμή της θα παραμείνει πολύ λιγότερο σημαντική και αποτελεσματική σε σχέση με τις στρατηγικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ, υποστηρίζεται στην έκθεση που φέρει τον τίτλο «Εθνική Εκτίμηση των Υπηρεσιών Πληροφοριών». Μία έκθεση, που αντιπροσωπεύει τις συλλογικές απόψεις των αμερικανικών υπηρεσιών και που παράλληλα αποκαλύπτει ότι το οπλοστάσιο της Ρωσίας θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 2.000 πυρηνικές κεφαλές, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει έλεγχος των εξοπλισμών.
Η έκθεση δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με μια παρόμοια που είχε γίνει το 1999. Ωστόσο, εκτιμά ότι «τα αναδυόμενα κράτη στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων συνεχίζουν να αυξάνουν την εμβέλεια, την αξιοπιστία και την ακρίβεια των πυραυλικών συστημάτων, θέτοντας μεγαλύτερους κινδύνους για τις δυνάμεις, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους σε όλο τον κόσμο»... αφού «η εξάπλωση της τεχνολογίας, των υλών και των ικανοτήτων - κυρίως με πρωτοβουλία των Ρώσων, των Κινέζων και των Βορειοκορεατών -- «επέτρεψε στα αναδυόμενα, στον τομέα των πυραύλων, κράτη να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, να αποκτήσουν νέες δυνατότητες και να αναπτύξουν μελλοντικά πιο αποτελεσματικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας».
Πάντως, σε όλο το χρονικό της αναβίωσης του «πολέμου των άστρων» τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον και κυρίως από την τωρινή, έχουν χρησιμοποιήσει ανάλογες μελέτες από «δεξαμενές σκέψεις» και Ινστιτούτα, προκειμένου να δικαιολογήσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους όσον αφορά στο «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα των ΗΠΑ» (NMD) και μόλις τον περασμένο μήνα ο Μπους χρησιμοποίησε ως επιχείρημα «την απειλή μιας πιθανής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους εκ μέρους των τρομοκρατών», ώστε να ανακοινώσει τη μονομερή απόσυρσή του από τη Συνθήκη ΑΒΜ του 1972.
Τέλος, χτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Σουν Γουξί απέρριψε την έκθεση ως «αβάσιμες θεωρίες» και τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει την εθνική της άμυνα «σύμφωνα με τις ανάγκες της».