Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
Παρακαταθήκη η απεργιακή δράση μέσα στην πανδημία

Στιγμιότυπα από την απεργία και τις συμβολικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Εξω από το Νοσοκομείο Λάρισας

FRAGKOU STRATOS

Εξω από το Νοσοκομείο Λάρισας
Τις επείγουσες διεκδικήσεις για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού ανέδειξαν με τις πολύμορφες παρεμβάσεις τους τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην απεργία.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, ξεχώρισε η συμμετοχή σε ποσοστό 90% των εργαζομένων στη ΦΑΓΕ στα Τρίκαλα, αλλά και στο εργοτάξιο του νέου δημαρχείου στην Καρδίτσα, όπου κανένας εργαζόμενος δεν πήγε για δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα, στη Λάρισα, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σωματεία και φορείς βρέθηκαν διαδοχικά έξω από τις πύλες των 2 νοσοκομείων της πόλης, για να ενώσουν τη φωνή τους με τους υγειονομικούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και χτες δεν υπήρχε κενή ΜΕΘ covid σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ στις υπόλοιπες κλίνες η πληρότητα άγγιζε το 90% και την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή διαθέτει περίπου 2.500 κλίνες.

Ακολούθησε συμβολική παρέμβαση έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ενώ εκπαιδευτικοί μαζί με την Ενωση Γονέων βρέθηκαν έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, διεκδικώντας μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα με την τηλεκπαίδευση. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Στη Χαλκίδα
Στη Χαλκίδα
Στα Τρίκαλα, μετά την πετυχημένη περιφρούρηση της απεργίας στη ΦΑΓΕ, έγινε συγκέντρωση στην είσοδο του ΤΕΠ, του Γενικού Νοσοκομείου σε συντονισμό με τα σωματεία των υγειονομικών και των εργαζομένων του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, Πετράκη Ειρήνη, παρέδωσε στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών παιδικές ζωγραφιές σε ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και τα αγωνιστικά τραγούδια που έπαιξαν μέλη του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Την ίδια ώρα, άλλη αντιπροσωπεία σωματείων μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς συγκεντρώθηκε μπροστά από το δημαρχείο, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ, έξω από το Κέντρο Υγείας και ταυτόχρονα οι αγρότες πραγματοποιούσαν συμβολική κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. Στο Βόλο, οργανώθηκαν εξορμήσεις σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, έγινε συμβολική κινητοποίηση στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, όπου αναδείχτηκε η υποστελέχωσή του, καταδικάστηκε η μείωση των δαπανών στην Υγεία με τον νέο προϋπολογισμό.

Σε Στερεά και Εύβοια

Στη Χαλκίδα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Σωματεία Τροφίμων και Ποτών, Μετάλλου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας και το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στα γραφεία του ΕΦΚΑ Χαλκίδας.

Στο ΠΑΓΝΗ
Στο ΠΑΓΝΗ
Σε Οινόφυτα και Σχηματάρι, μέλη του Συνδικάτου Φαρμάκου και Καλλυντικών Εύβοιας - Βοιωτίας - Αυλώνας πραγματοποίησαν παρέμβαση στο εργοστάσιο της «Anfarm», ενώ το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο της BAKE HELLAS στο Σχηματάρι και της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, όπου το Επιχειρησιακό Σωματείο είχε πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία. Στη συνέχεια, τα Σωματεία μαζί με φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και αυτοκινητοπομπή στους δρόμους του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων.

Στη Λαμία, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης από τον Αγροτικό Σύλλογο Μακρακώμης. Συμβολική συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ιτέας πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

Να μην κλείσει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Τιθορέα και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, απαιτούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας - Ελάτειας, με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της Τιθορέας.

Σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα

Στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα
Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μαζί με σωματεία, εργαζόμενους και φορείς της πόλης οργάνωσε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της 6ης ΥΠΕ παραδίδοντας υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον διοικητή της. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης δόθηκε και συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κώστα Μαρμούτα.

Παρενέβησαν ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, και εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας ο Χρήστος Δάβουλος, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων, Παναγιώτης Σκέντζος.

Από νωρίς, το πανό που αναρτήθηκε στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου καλούσε στην απεργία.

Στην Ηλεία, αντιπροσωπείες σωματείων οργάνωσαν συμβολικές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας, ενώ πανό αναρτήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου. Πολύμορφες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Κορινθία, Αργολίδα.

Με συμβολική συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου Λευκάδας κορυφώθηκε η δράση για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στην πόλη της Λευκάδας, στην οποία καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λευκάδας.

Νωρίτερα το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας είχε πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ, στις οποίες συμμετείχε και το Συνδικάτο Επισιτισμού.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ και στο νοσοκομείο της πόλης πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Συμβολική απεργιακή κινητοποίηση στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε έξω από το νοσοκομείο, ενώ όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ «για μία ακόμα φορά το κέντρο της Κέρκυρας ήταν αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και στις εισόδους της πόλης γίνονταν εντατικοί έλεγχοι». Κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο έγινε και στη Ζάκυνθο.

Σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου

Στα Χανιά, απεργοί συμμετείχαν συμβολικά στην κινητοποίηση έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου, απαιτώντας μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Στο Ηράκλειο, δεκάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στην πύλη του ΠΑΓΝΗ.

Στο Λασίθι το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ένωσε τη φωνή του με τους υγειονομικούς του ΓΝ Αγίου Νικολάου και στο Ρέθυμνο έξω από τη πύλη του νοσοκομείου γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Ικαρία, παρεμβάσεις έγιναν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών και στο υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Ευδήλου. Στην πλατεία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κηρύκου έντονη ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, όπου εμπόδισαν απεργιακή συγκέντρωση των Συλλόγων ΕΛΜΕ και Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, καλλιεργώντας κλίμα εκφοβισμού και αυταρχικότητας απέναντι σε απεργούς.

Συμβολική απεργιακή κινητοποίηση έγινε έξω από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, όπως και στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και στο ΚΥ Καρλοβάσου. Mέλη των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και των σωματείων του, παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση των γιατρών που είχε προγραμματιστεί στον προαύλιο χώρο του Βοστάνειου Νοσοκομείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» για να μπει «lockdown» στην αντιλαϊκή πολιτική(27/11/2020)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(8/4/2020)
Σήμερα η Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την υγεία του λαού(7/4/2020)
Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία την Τρίτη(22/4/2017)
Απαντούν με συγκεντρώσεις και στάση εργασίας(3/9/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org