Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020
Στο υπουργείο Οικονομικών οι αυτοαπασχολούμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, πραγματοποίησαν Ομοσπονδίες και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων. Στην παρέμβαση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), καθώς και των Επιτροπών Αγώνα Μηχανικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων. Οι φορείς επέδωσαν ψηφίσματα με αιτήματα για μέτρα στήριξής τους, ενώ η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους τους.

«Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές που λίγοι θα πάρουν δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία παραμένει ίδια με πέρυσι. Ταυτόχρονα, με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, οι τράπεζες βάζουν χέρι στα σπίτια και τα μαγαζιά μας», τονίζει η ΟΒΣΑ και διεκδικεί μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους που η λειτουργία των επιχειρήσεών τους έχει ανασταλεί ή έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό σχετικά με το «επίδομα στήριξης» των επιστημόνων. Οπως εξηγούν, αυτό που παρουσιάζεται ως έκτακτο επίδομα για τον κορονοϊό δεν είναι παρά οι κεφαλαιοποιημένες εισφορές, δηλαδή τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ασφάλισή τους. Επισημαίνουν επίσης ότι στην προσπάθειά της να διαφυλάξει κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση «τρώει τον κουμπαρά των ασφαλισμένων», ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετήσει και αποδώσει επίδομα για τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Διεκδικούν επίδομα στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το επόμενο τρίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ