Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Σταθερά αρνητική η διοίκηση της Περιφέρειας στα δίκαια αιτήματα του λαού

Να μη διακοπεί το κοινωνικό πρόγραμμα στο Πέραμα, μια περιοχή της Αττικής όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα από τις συνέπειες της κρίσης και της πολύ μεγάλης και παρατεταμένης ανεργίας, ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. Η περιφερειακή αρχή δεσμεύτηκε πως το θέμα θα τεθεί εντός ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση ώστε να μπορεί να απαντήσει και ο δήμος Περάματος καθώς είναι αρμοδιότητά του να υλοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα.

Στην εισήγησή του, εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Στέλιος Μπενετάτος ανέφερε πως δεν έχει υλοποιηθεί ούτε το πρόγραμμα της Περιφέρειας ούτε αυτό του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του δήμου. Εχουν βρεθεί τρόποι να ξεπεραστούν προβλήματα και δυστοκίες σε πολύ μεγαλύτερα κονδύλια, είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ως Περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα, στο αίτημά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέφερε:

«Το Πέραμα είναι η περιοχή της Αττικής που οι κάτοικοί του αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα από τις συνέπειες της κρίσης και της πολύ μεγάλης και παρατεταμένης ανεργίας. Σύμφωνα με έγγραφο του 2019 της δημοτικής αρχής, το Πέραμα παρουσίαζε υψηλό ποσοστό αιτούντων του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση (12% επί του πληθυσμού του) καθώς και υψηλό ποσοστό εγγεγραμμένης ανεργίας (55% επί του πληθυσμού του).

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από το 2012 πήρε πρωτοβουλία και πρότεινε τρόπους για να δεσμευτούν χρήματα ώστε να ανακουφιστούν κυρίως τα παιδιά του Περάματος. Με τις υπ' αριθμ. 426/2013, 243/2014, 2/2015, 34/2015, 432/2017, 49/2019 & 324/2019 αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η σύναψη μιας προγραμματικής σύμβασης, με τις τροποποιήσεις της, με τον δήμο Περάματος με τίτλο "Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής στην περιοχή του Δήμου Περάματος", συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος που περιελάμβανε: 1. Λειτουργία κοινωνικού εστιατόριου 100.000 ευρώ, 2. Λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου 200.000 ευρώ & 3. Λειτουργία κοινωνικού βρεφονηπιακού σταθμού 200.000 ευρώ.

Η υλοποίηση αυτής της σύμβασης των 500.000 ευρώ πάντα έβρισκε ένα εμπόδιο ώστε να προχωρήσει. Αντίθετα, για τα έργα που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές για να διοχετευτεί "ζεστό" χρήμα εκατομμυρίων ευρώ (Φαληρικό - Νιάρχος, ΟΛΠ - COSCO, Γήπεδο Μελισσανίδη και πρόσφατα διπλή ανάπλαση Βοτανικού / Λ. Αλεξάνδρας - Αλαφούζου κ.ά.) αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά του Περάματος είναι ενός κατώτερου θεού. Παρόλο που διαφωνήσαμε με τον τρόπο που τελικά αποφασίστηκε να υλοποιηθεί, μιας και ζητούσαμε η όποια βοήθεια να δοθεί απευθείας στους δικαιούχους χωρίς ενδιάμεσους, επιδιώξαμε και προσπαθήσαμε για την υλοποίηση του προγράμματος έστω και με αυτούς τους όρους.

Την ίδια περίοδο, το 2017, εγκρίθηκε η ένταξη της Πράξης "ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ - ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ" στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική 2014 - 2020" κόστους 234.000 ευρώ, που χρηματοδοτούσε τη μισθοδοσία για 3 χρόνια τέσσερα (4) άτομα, κοινωνικό λειτουργό, βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας, μάγειρα και βοηθό μάγειρα. Προϋπόθεση για την έναρξη του προγράμματος και την τμηματική επιδότησή του ήταν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις σε κτίριο που ανήκει στο δήμο Περάματος και θα στεγαζόταν η δομή. Συγκεκριμένα, προβλέπονταν η κατασκευή μιας κουζίνας, όπου με ασφαλή τρόπο για εργαζόμενους και ωφελούμενους θα γίνεται η παρασκευή του συσσιτίου και δυνατότητα πρόσβασης (κατασκευή ράμπας) σε ΑμεΑ και άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και η κατασκευή μιας τουαλέτας!!!

Στα τέλη του 2019 η διαχειριστική αρχή ενημερώνει το δήμο ότι δεν θα γίνει έναρξη του προγράμματος, γιατί δεν εκπληρώθηκαν οι δεσμεύσεις για τις παρεμβάσεις στο κτίριο όπου θα στεγαζόταν η δομή, με συνέπεια τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ωφελούμενους και την απόλυση των 4 εργαζομένων, που είχε ήδη προσλάβει ο δήμος.

Μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ' αριθμ. 160/27-11-2019 απόφασή του, παρέτεινε για ένα χρόνο τη σύμβαση εργασίας των 4 εργαζομένων με τη δέσμευση της δημοτικής αργής προς την διαχειριστική αρχή ότι εντός διμήνου θα υλοποιήσει τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε να γίνει η έναρξη του προγράμματος και να εξασφαλιστεί η συνέχειά του, τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους 4 εργαζόμενους.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα άλλο εκτός από την κατασκευή της ράμπας. Εστω και τώρα η δημοτική αρχή να προσπαθήσει να υλοποιήσει τις εργασίες που είναι προϋπόθεση ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου - Κοινωνικού Συσσιτίου και κατ' επέκταση των συμβάσεων εργασίας των 4 εργαζομένων για όσα χρόνια προβλέπεται να διαρκέσει το πρόγραμμα.

Η Περιφέρεια, έχοντας την ευθύνη της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσει ακόμα περισσότερο το δήμο Περάματος να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα έχει ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 25ης Νοέμβρη, προκειμένου να βρεθεί λύση και να συνεχιστεί η δράση, τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους 4 εργαζόμενους».

Τέλος, καταψηφίστηκε το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθεί στη συνεδρίαση το θέμα της Πειραϊκής και των εργασιών κατασκευής της προβλήτας για κρουαζιερόπλοια καθώς μετά από καταγγελίες φορέων, αλλά και επίσκεψη κλιμακίου της στο χώρο, διαπιστώθηκε ότι παραβιάζονται πολλοί από τους πρόσθετους όρους για τις εργασίες. Μάλιστα, στο αίτημα τονιζόταν πως κάθε καθυστέρηση στη διενέργεια ελέγχων και λήψη μέτρων προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Ωστόσο, η διοίκηση ανέφερε πως περιμένει την απάντηση του υπουργείου για το αν τηρούνται οι όροι που είχε θέσει η Περιφέρεια σε προηγούμενη συνεδρίασή της.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org