Στιγμιότυπο από εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ στις 2.2.2001 |
Υπενθυμίζεται ότι προχτές σε κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε η αύξηση από 20% σε 23% του ποσοστού των αποθεματικών που η κυβέρνηση θα μπορεί να παίζει στο χρηματιστήριο, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η λειτουργία της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, σε μια γενικότερη προσπάθεια αναθέρμανσης του χρηματιστηρίου και τοποθέτησης εκεί ζεστού χρήματος από τις εισφορές των εργαζομένων.
Το ΠΑΜΕ - μεταξύ άλλων - σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «είναι προκλητικό να υποχρεώνονται οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί σε σίγουρες απώλειες σημαντικών πόρων τους, μόνο και μόνο για να έχουν ευκαιρίες να κερδοσκοπήσουν οι ισχυροί του τζόγου. Την ίδια ώρα οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί προσφεύγουν σε επαχθείς δανεισμούς για να ανταποκριθούν στις ταμειακές ανάγκες τους».
Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκτιμά ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των δυνάμεων του κεφαλαίου για ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ένταση της προσπάθειας εκμετάλλευσης και καταλήστευσης των πόρων των ταμείων και σημειώνει πως «η νέα απόφαση δείχνει το πραγματικό αντεργατικό αντιασφαλιστικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που, σε πλήρη σύμπλευση με τη ΝΔ, υπηρετεί μια χούφτα εκλεκτών της οικονομικής ολιγαρχίας.
Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ που σιγοντάρουν και σ' αυτό το ζήτημα την κυβέρνηση. Τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι για τις ανάγκες των ασφαλισμένων, για να δίνονται σε συντάξεις, νοσήλια, φάρμακα και όχι για να ρίχνονται στον τζόγο του χρηματιστηρίου».
Η θέση αυτή του ΠΑΜΕ, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του 2001, στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία αφού μόνο μέσα στη διετία 1999-2000 τα αποθεματικά των μετοχών, που είχαν τοποθετηθεί στο «ναό του τζόγου», είχαν απώλεια της τάξης του 25,96% και ανέρχονται στα 467,3 δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι προφανές ότι η απώλεια αυτή έχει μεγαλώσει, με δεδομένη από τότε την κατρακύλα του χρηματιστηριακού δείκτη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Σημειώνεται ότι με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση προβαίνει σε μια νέα επιχείρηση τοποθέτησης των χρημάτων των ταμείων σύμφωνα με τα χρηματιστηριακά συμφέροντα. Ειδικότερα η δυνατότητα για αύξηση κατά 3% της τοποθέτησης σε μετοχές, σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να «παίξει» επιπλέον 150 περίπου δισεκατομμύρια, με δεδομένο ότι η κινητή τους περιουσία ανέρχεται στα 5,2 τρισεκατομμύρια δραχμές.