Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αμετακίνητα τα στρατεύματα των αντιτιθέμενων πλευρών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στα χαρτιά η εκεχειρία του περασμένου Οκτώβρη για την κατάπαυση του πυρός τηρείται. Ωστόσο, οι αντιτιθέμενες πλευρές της Λιβύης παραμένουν ακλόνητες στις θέσεις τους, δείχνοντας πως ο κίνδυνος ανάφλεξης των συγκρούσεων δεν έχει αποτραπεί μεσοπρόθεσμα...

Οι εξελίξεις σε όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη τέθηκαν χτες επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αναπληρώτρια απεσταλμένη του διεθνούς Οργανισμού στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, ενημερώνοντας τους 15 πρέσβεις των χωρών - μελών του Συμβουλίου, παρατήρησε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης δεν έχουν αποσυρθεί από τις περιοχές που είχαν καταλάβει, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον Οκτώβρη.

Η Γουίλιαμς αναφερόταν στην κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας (GNA) του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που εδρεύει στην Τρίπολη και υποστηρίχθηκε στρατιωτικά από την Τουρκία, και στον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο υποστηρίζουν το εκλεγμένο λιβυκό κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ και εμμέσως ξένες δυνάμεις όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Οι δυνάμεις της GNA παραμένουν σταθμευμένες στο Αμπου Γκρέιν και το Αλ Ουάσκα, πραγματοποιώντας περιπολίες», ανέφερε η Γουίλιαμς, παρατηρώντας «κλοπές στρατιωτικών φορτίων στα αεροδρόμια Αλ Ουατίγια και Μισράτα». Οι δυνάμεις του Χάφταρ «και βοηθοί τους συνεχίζουν να χτίζουν οχυρώσεις και στρατιωτικά φυλάκια, εξοπλισμένα με συστήματα αεράμυνας, μεταξύ της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα, και της βόρειας περιοχής της αεροπορικής βάσης Αλ Τζούφρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε παράλληλα την «έντονη δραστηριότητα μεταγωγικών αεροσκαφών μεταξύ του αεροδρομίου της Μπενίνα και των αεροπορικών βάσεων της Αλ Τζούφρα και της Αλ Γκαρνταμπίγια».

Κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΣΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, ειδικότερα, ζήτησαν την υλοποίηση στρατιωτικών δεσμεύσεων και την «πραγματική αποχώρηση» ξένων μισθοφόρων. Οι τελευταίοι δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τόνισε ο πρέσβης της Γερμανίας στον ΟΗΕ, ενώ η πρέσβειρα της Βρετανίας πρότεινε την προσφυγή σε κυρώσεις ενάντια σε όσους δεν τηρούν τη συμφωνία του Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ