Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτυρία γυναικών προσφύγων στον Ελαιώνα

Μία μικρή γεύση από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Μία μικρή γεύση από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Διαμαρτυρία για την παραμονή τους σε σκηνές στη δομή του Ελαιώνα πραγματοποίησαν χτες το πρωί γυναίκες πρόσφυγες. Οι γυναίκες, μαζί με τα παιδιά τους, φώναξαν συνθήματα έξω από το χώρο των γραφείων της διοίκησης και στη συνέχεια πάνω από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη δομή, στην οδό Αγίου Πολυκάρπου, αποκλείοντας συμβολικά το δρόμο, προτού φτάσει το φορτηγό το οποίο κάνει τη διανομή του συσσιτίου.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες παραμονής σε σκηνές, όπου ζουν οικογένειες με μικρά παιδιά εκτεθειμένες στο κρύο και την υγρασία, και στο γεγονός ότι πρέπει να χρησιμοποιούν κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους. Το αίτημα των γυναικών ήταν να μεταφερθούν σε κοντέινερς, όπου θα είναι πιο ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης. Το περασμένο Σαββατοκύριακο με ευθύνη του ΔΟΜ αντικαταστάθηκαν οι θερινές σκηνές από χειμερινές, ενώ έχει τοποθετηθεί ξύλινο «δάπεδο» από διπλές παλέτες στο γήπεδο της δομής, που τώρα είναι, πλέον, γεμάτο με σκηνές. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα διαβίωσης, που εντείνεται λόγω του χειμώνα και της πανδημίας. Σκηνές έχουν προστεθεί και σε άλλα σημεία της δομής.

Η τελευταία έχει χωρητικότητα 1.920 ατόμων και είναι σχεδόν πλήρης. Επιπλέον, σε αυτήν έχουν μεταφερθεί και ζουν σε σκηνές 650 πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δομές των νησιών και της ενδοχώρας από το καλοκαίρι, όταν συμπληρώθηκε ένας μήνας μετά την αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος τους, σύμφωνα με την πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που τους έχει κάνει «έξωση» από τις δομές φιλοξενίας.

Οι πρόσφυγες αυτοί αναγκάστηκαν να μείνουν στην πλατεία Βικτωρίας και σε άλλους δημόσιους χώρους. Πρόκειται για την πολιτική που πετάει έξω από σπίτια και δομές οικογένειες προσφύγων που έχουν πάρει άσυλο, αλλά αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατοικία και εργασία. Για να μην υπάρχουν εικόνες συμφόρησης της πλατείας Βικτωρίας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να μεταφέρει χιλιάδες άστεγους πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας σε δομές της Αττικής και αλλού, σε πρόχειρα εγκατεστημένες σκηνές οι οποίες γεμίζουν τον κοινόχρηστο χώρο των δομών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ