Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Στο έλεος του κορονοϊού και των χρόνιων προβλημάτων

Ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στο κτίριο της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών στην Πατησίων

Οι τρύπες σε τοίχους και ορόφους αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για τους φοιτητές
Οι τρύπες σε τοίχους και ορόφους αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για τους φοιτητές
Την ώρα που η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη δράση προβοκατόρικων ομάδων, έσπευσε να προχωρήσει τάχιστα τα σχέδιά της για ένταση της καταστολής στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, χρόνια και σημαντικά προβλήματα στο χώρο της Παιδείας παραμένουν χωρίς λύση, λόγω των πολιτικών αδιαφορίας που έχουν εφαρμοστεί απ' όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και των αντίστοιχων της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην πρώτη γραμμή των άλυτων προβλημάτων χρόνια τώρα βρίσκονται οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών στις Φοιτητικές Εστίες, που αποτελούν πηγές κινδύνων ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και των εργαζομένων. Πλέον σε όλα αυτά που χρόνια συνόδευαν τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες, ήρθαν να προστεθούν και οι συνέπειες του κορονοϊού και η παντελής ανυπαρξία μέτρων υγιεινής προφύλαξης, καθιστώντας ουσιαστικά τις Φοιτητικές Εστίες υγειονομικές βόμβες για φοιτητές και εργαζόμενους.

Προβλήματα και στο βάθος ιδιωτικοποίηση

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε πρόσφατα στο κτίριο της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ) στην οδό Πατησίων. Και η πραγματική εικόνα είναι αμείλικτη...

Στις τρύπες στα τοιχώματα, στους σοβάδες που κρέμονται απ' τις οροφές, στις εκτεθειμένες σωληνώσεις, που θεωρούνται επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, αλλά και στα χρόνια (και πολύ πριν τον κορονοϊό) σοβαρά ζητήματα υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους (μπάνια, κουζινάκια ορόφων κ.ά.), στην ελλιπή συντήρηση στα θέματα πυρασφάλειας (ανανέωση πυροσβεστήρων), έρχεται να προστεθεί και η παντελής απουσία μέτρων για τον κορονοϊό. Ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό όπως αντισηπτικά, μάσκες, οι ...ξεχασμένες (εδώ και μήνες) απολυμάνσεις και γενικότερα η ουσιαστικά ανύπαρκτη μέριμνα συμπληρώνουν την εικόνα της διαβίωσης στη ΦΕΑ.


Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια οι Φοιτητικές Εστίες είναι εγκλωβισμένες σε μια μπερδεμένη κατάσταση, με τις ευθύνες να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), όπου ανήκουν, και των πανεπιστημίων που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία τους. Από την άλλη, τα όσα για χρόνια αφήνονται να συμβαίνουν στις Φοιτητικές Εστίες, δείχνουν να στρώνουν το έδαφος για την παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα με σκοπό το κέρδος. Οπως μαρτυρά η προώθηση, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή της ΝΔ, του μοντέλου των ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση νέων εστιών, το οποίο προβλέπει και καταβολή ενοικίου απ' τους φοιτητές.

«Χαμένοι 7 μήνες χωρίς να παρθούν μέτρα»

Για την έλλειψη μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και τη συνολικότερη προβληματική κατάσταση στο κτίριο της ΦΕΑ, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με οικότροφους φοιτητές.

«Η κατάσταση είναι τραγική... Τα μέτρα δεν μπορούμε να τα σχολιάσουμε, γιατί πρακτικά δεν υπάρχουν μέτρα. Είναι ξεκάθαρα ατομική ευθύνη του καθενός αν θα φορέσει μάσκα, αν θα κρατάει αποστάσεις», τονίζει ο Φαίδων Λαμπριανίδης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, που μένει στη ΦΕΑ. Επισημαίνει: «Ουσιαστικά απ' το λεγόμενο τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας μέχρι σήμερα, η κατάσταση έχει παραμείνει η ίδια, δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο πρόληψης σε αυτούς τους 7 μήνες που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, στην αρχή τον περασμένο Μάρτη βάλανε τυπικά κάποια αντισηπτικά σε κάθε όροφο, τα γεμίσανε μια φορά και από τότε έχουν μείνει άδεια. Η απολύμανση είναι ανύπαρκτη απ' τα τέλη Μάη. Και όλα αυτά, μάλιστα, σε ένα κτίριο όπου υπάρχουν κοινά μπάνια, άρα καταλαβαίνει κάποιος πως έστω και ένα κρούσμα να υπάρξει, τότε είναι σίγουρη η εξάπλωση είτε στον ίδιο τον όροφο, δηλαδή για άλλα 37 παιδιά, είτε και στους υπόλοιπους ορόφους και όλο το κτίριο».

«Επικίνδυνη κατάσταση χρόνων»

Το μπουκάλι του αντισηπτικού στους ορόφους εδώ και μήνες έχει μόνο διακοσμητική χρήση
Το μπουκάλι του αντισηπτικού στους ορόφους εδώ και μήνες έχει μόνο διακοσμητική χρήση
Πέραν όμως της έλλειψης μέτρων για την πανδημία, παραμένουν και άλλα σημαντικά προβλήματα στη συγκεκριμένη Φοιτητική Εστία. Ο Φαίδων Λαμπριανίδης περιγράφει:

«Οι συνέπειες της πανδημίας έρχονται να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας που υπάρχουν στη ΦΕΑ. Αυτά ως αιτία έχουν ξεκάθαρα την έλλειψη χρηματοδότησης, που οδηγεί σε προβλήματα στην κτιριακή υποδομή, στη συντήρηση, όπως συμβαίνει π.χ. με το ασανσέρ, που πότε λειτουργεί πότε όχι, στα ζητήματα στεγανότητας, ακόμα και στο σοβαρό ζήτημα της πυρασφάλειας. Παράλληλα, δεν είναι καλύτερη η κατάσταση στα θέματα υγιεινής, σε ένα κτίριο με κοινά μπάνια, αφού ζητήματα υγιεινής υπήρχαν και πριν τον κορονοϊό, με κοπέλες συχνά να παθαίνουν ουρολοιμώξεις. Ακόμα και το υποτυπώδες γυμναστήριο που υπάρχει στο υπόγειο, αντί για χώρο άθλησης, αποτελεί εστία κινδύνων και μολύνσεων, με απαρχαιωμένα και σκουριασμένα όργανα γυμναστικής, σκισμένα στρώματα κ.τ.λ. Από την άλλη, σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε άλλα θέματα όπως αυτό του ίντερνετ, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση μιλάει για τηλεματική εκπαίδευση. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την παροχή τεχνικού εξοπλισμού π.χ. λάπτοπ».

Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της σίτισης, αφού, όπως είπε, η ΦΕΑ καλύπτει φοιτητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πάντειο, την Καλών Τεχνών και το ΠΑΔΑ, και το μπέρδεμα που δημιουργείται, οδηγεί αρκετούς φοιτητές να χάνουν τα μισά γεύματα του χρόνου.

«Οι κυβερνώντες κλείνουν συνειδητά τα μάτια»

Ο Κώστας Κυδωνάκης, φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τονίζει πως με όλα αυτά που καταγγέλλουν οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι συγκεκριμένες κάθε άλλο παρά πληρούν τον ρόλο τους για την απρόσκοπτη μάθηση σε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Ζητήματα υγιεινής υπήρχαν στους κοινόχρηστους χώρους πολύ πριν τον κορονοϊό
Ζητήματα υγιεινής υπήρχαν στους κοινόχρηστους χώρους πολύ πριν τον κορονοϊό
«Τα όσα συμβαίνουν είναι ξεκάθαρα το αποτέλεσμα της έλλειψης οικονομικών πόρων, όπως άλλωστε ομολογούν και οι ίδιοι οι αρμόδιοι. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα κλείνει συνειδητά τα μάτια, την ώρα που εκμεταλλευόμενη και αξιοποιώντας τη δράση προβοκατόρικων ομάδων έρχεται να εντείνει τα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια, βάζοντας κάμερες, αστυνομία μέσα στους χώρους κ.τ.λ. Φυσικά ως μέρος ενός γενικότερου σχεδίου που έχει για την Παιδεία και την πλήρη παράδοσή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση μιλάει για περίπου 2.000 αστυνομικούς στα 26 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, βρίσκοντας λεφτά γι' αυτό, την ώρα που δεν έχουν βρεθεί τα λεφτά να λυθούν έστω και μερικά από τα χρόνια προβλήματα των Φοιτητικών Εστιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ