Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αγκομαχώντας για δεύτερη μέρα χτες η τηλεκπαίδευση

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα χτες τα σοβαρά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση για εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Η πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex της εταιρείας «Cisco» λειτούργησε αυτήν τη φορά, όχι όμως χωρίς προβλήματα, αφού υπήρχαν και πάλι περιπτώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών που δεν μπορούσαν να συνδεθούν, που συνδέονταν και μετά από κάποια ώρα το σύστημα τους πετούσε εκτός, αλλά συναντούσαν και άλλα τεχνικά προβλήματα, όπως απώλεια ήχου, χαμηλής ανάλυσης γραφικά και εικόνες κ.ά.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα χτες εντοπίστηκε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), που «κατέρρεε» από το πρωί και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επηρεάζοντας έτσι και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα ήταν οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και ιδίως αυτοί που επιχείρησαν να κάνουν μάθημα αξιοποιώντας τις υποδομές των σχολείων, να μην μπορέσουν να συνδεθούν καθόλου. Επίσης, για άλλη μια μέρα δεν λειτουργούσαν ούτε οι πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει μια εναλλακτική για τη συνέχεια της μαθησιακής διαδικασίας από άλλες οδούς.

Το παραπάνω πρόβλημα του ΠΣΔ έμμεσα το παραδέχτηκε και το υπουργείο και το απέδωσε σε... «συνθήκες διαδικτυακής φόρτωσης που είναι πρωτοφανείς για όλο τον κόσμο», κάνοντας συστάσεις ώστε μόνο εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα να συνδέονται στο σύστημα, ενώ παράλληλα έστειλε οδηγία στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται δυσλειτουργίες στη σύνδεση, να μην προσμετρώνται απουσίες. Επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά ότι γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα που θα προκύψουν, ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο της εταιρείας «Cisco» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ισχυρίζονταν προχτές, και ότι οι διαβεβαιώσεις πως έχουν αναβαθμίσει τις ψηφιακές υποδομές ήταν αέρας κοπανιστός.

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης δεν μπορούν να καλύψουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν είναι, ούτε θα γίνουν το φόντο στην κακοπαιγμένη παράσταση που ανεβάζει αυτή την περίοδο το ΥΠΠΑΙΘ και η πολιτική του ηγεσία», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) με αφορμή τη δεύτερη μέρα προβλημάτων στην τηλεκπαίδευση και απαιτεί η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να υλοποιήσει τα παρακάτω μέτρα:

  • Καμία επιβολή στον τρόπο (σύγχρονη ή ασύγχρονη) ή το μέσο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών μέσων, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει πίσω. Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο προγραμματισμός και τα μέσα που θα επιλεγούν πρέπει να αποφασίζονται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των δημόσιων σχολείων.
  • Μείωση - προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις που κλείνουν και ειδικά για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Να επαναδιδαχθεί η ύλη που «προχώρησε» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.
  • Μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών εφόσον δεν εξασφαλίζονται καθολικά τα τεχνολογικά μέσα. Ειδική μέριμνα για διά ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία, φροντιστηριακά μαθήματα κ.τ.λ.).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ