Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Σφοδρές συγκρούσεις στη Σούσα ενώ «ψήνονται» παζάρια

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του διαπραγματεύσεις για «πολιτική διευθέτηση»

Από τις μάχες στην πόλη Σούσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Copyright 2020 The Associated

Από τις μάχες στην πόλη Σούσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται και διοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Χτες ένα ρωσικό ελικόπτερο «MI-24» καταρρίφθηκε από πυρά αεράμυνας στην Αρμενία κοντά στον καταυλισμό Γιεράσχ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν από την κατάρριψη του ελικοπτέρου, που συνόδευε ρωσικά οχήματα στην 102η ρωσική βάση στην Αρμενία. Διενεργούνται έρευνες από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν το ελικόπτερο καταρρίφθηκε «κατά λάθος».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, με την Αρμενία να διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό και να υποστηρίζει ότι οι μάχες μαίνονται στην περιοχή.

«Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά σάς ενημερώνω ότι η πόλη Σούσα απελευθερώθηκε», δήλωσε ο Αλίεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Πρόκειται για περιοχή που «ανοίγει τον δρόμο» προς την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ. Χτες ο Αλίεφ ανακοίνωσε επίσης πως τα αζέρικα στρατεύματα πλησίαζαν στο Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία διέψευσε τους ισχυρισμούς, ανακοινώνοντας χτες ότι «σφοδρές και αποφασιστικής σημασίας μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της Σούσας», τονίζοντας πως η κατάληψη της πόλης είναι ένα «ακατόρθωτο, απατηλό όνειρο για το Αζερμπαϊτζάν». «Παρά τις βαριές απώλειες, η πόλη αντιστέκεται στα πλήγματα του αντιπάλου», ειπώθηκε ακόμα στην ανακοίνωση, ενώ καταγγέλθηκαν έντονοι βομβαρδισμοί της πόλης, κάτι που το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, το Σάββατο υποστήριξε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πλησιάζει στη νίκη και επικαλέστηκε τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Αλίεφ, ο οποίος ανέφερε πως πολλά χωριά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκονται υπό αζέρικο έλεγχο. Εξάλλου, ο Αζέρος Πρόεδρος σε χτεσινή συνέντευξη αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο αποδοχής στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία «αν χρειαστεί». Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία έχουν συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης, παρόμοια με τη συμφωνία Αρμενίας - Ρωσίας, και ίσως αυτή να αξιοποιηθεί, είπε ο Αλίεφ.

Παράλληλα, χτεσινό ρεπορτάζ του CNN Τουρκίας ανέφερε πρόταση του Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για σύσταση κοινής διαπραγματευτικής ομάδας με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας το Σάββατο. Η Τουρκία διεκδικεί επίμονα τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις και αναβαθμισμένο ρόλο στη μοιρασιά του Νότιου Καυκάσου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις επόμενες μέρες ενδέχεται να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση δημιουργίας πλατφόρμας συνομιλιών εκτός του πλαισίου της Ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα ομάδα εργασίας αναμένεται να επικεντρωθεί σε μέτρα πολιτικού διακανονισμού που θα ληφθούν μετά από κατάπαυση του πυρός.

Εκτενή τηλεφωνική συνομιλία για «την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ανάγκη να τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις σε μια ρεαλιστική βάση» είχε το Σάββατο και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, βασικός στόχος παραμένει «να διασφαλιστεί η παραμονή των αρμενικών πληθυσμών σε αυτά τα εδάφη και το τέλος των δοκιμασιών για τους άμαχους πληθυσμούς». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την εμπλοκή μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη στη σύρραξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφικτή» μια συνθήκη «ειρήνης» έως το τέλος του χρόνου λέει ο Πασινιάν(2023-10-18 00:00:00.0)
Η Γαλλία θα παραδώσει εξοπλισμούς στην Αρμενία(2023-10-05 00:00:00.0)
Συμφωνία εκεχειρίας με πλήρη αφοπλισμό των αυτονομιστών Αρμενίων(2023-09-21 00:00:00.0)
Η Ρωσία συνεχίζει να εργάζεται με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν(2023-01-25 00:00:00.0)
Στη Μόσχα η πρώτη συνάντηση για την οριοθέτηση των συνόρων τους(2022-05-14 00:00:00.0)
Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στη «μοιρασιά»(2020-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ