Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πρωτοβουλίες κατά της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας»

ΒΙΕΝΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πιο αποφασιστική δράση κατά του πολιτικού Ισλάμ σε επίπεδο ΕΕ ζητά ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, αξιοποιώντας την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στη Βιέννη, με 4 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, δράση που εντάσσεται σε ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής ένωσης. «Η ΕΕ πρέπει να καταπολεμήσει το πολιτικό Ισλάμ, τη βάση αυτής της τρομοκρατίας, και την ισλαμική τρομοκρατία ακόμα πιο αποφασιστικά», δήλωσε ο Κουρτς στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ. Η Αυστρία είναι από τις χώρες της ΕΕ που πρωτοστατούν στην πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, συχνά με επιθετική ρητορική. Ο Μακρόν είχε επισκεφτεί προσωπικά την πρεσβεία της Αυστρίας στο Παρίσι και είχε υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων μετά την επίθεση στη Βιέννη, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί επίσκεψη εργασίας του Γάλλου Προέδρου στη Βιέννη, η οποία λόγω πανδημίας θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, με θέμα τον αγώνα κατά της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» και κατά του πολιτικού Ισλάμ.

Επίσης η κυβέρνηση Μακρόν ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα, από 2.400 σε 4.800 άτομα. Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης». Με φόντο τις πρόσφατες επιθέσεις και στη Νίκαια, η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ενίσχυση της απειλής».

Από την άλλη, η αυστριακή αστυνομία ερευνά αν ο 20χρονος δράστης - «οπαδός του Ισλαμικού Κράτους», Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου και αν η επίθεση θα μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ και οι 15 συλληφθέντες «συνδέονται με το εξτρεμιστικό ισλαμιστικό περιβάλλον», δήλωσε ο διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας. Επίσης στη Γερμανία η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες σε διάφορες πόλεις κοντά στο Αμβούργο για τέσσερις ανθρώπους που πιστεύεται ότι είχαν σχέση με τον δράστη.

  • Σε συνεργασία με στόχο την «πάταξη του θρησκευτικού φανατισμού» και των «μονομερών ενεργειών στη Μεσόγειο» που «αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσαν ότι συμφώνησαν την Πέμπτη στο Κάιρο, κατά την εκεί συνάντησή τους, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ