Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.--

«Μια καλά σχεδιασμένη προβοκάτσια» από τους συνεργάτες του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, που φέρεται να δηλητηριάστηκε στο Τομσκ τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε την Παρασκευή τμήμα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, Περιφέρειας Σιβηρίας.

«Διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι αφού έλαβαν τις αναφορές για την επιδείνωση της υγείας του Ναβάλνι, οι τρεις συνεργάτες που τον συνόδευαν στο Τομσκ αφαίρεσαν τρία πλαστικά μπουκάλια νερό από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του με οργανωμένο τρόπο. Επί του παρόντος, τα εν λόγω άτομα αποφεύγουν συναντήσεις με τον ανακριτή για να απαντήσουν στις ερωτήσεις και οι ενέργειές τους καταδεικνύουν μια καλά σχεδιασμένη προβοκάτσια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πάντως η ομάδα του Ναβάλνι είχε δημοσιεύσει βίντεο με άτομα που παίρνουν τα μπουκάλια νερό από το δωμάτιό του, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των ρωσικών υπηρεσιών όπως είχαν ισχυριστεί.

«Δεν είναι σαφές τι συνέβη στα μπουκάλια, ούτε αν κάποιο από αυτά στάλθηκε στη Γερμανία», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών και προσθέτει ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνεργάτης του Ναβάλνι αγόρασε ένα παρόμοιο μπουκάλι νερό στο αεροδρόμιο του Τομσκ πριν ο Ναβάλνι επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, όπου και επιδεινώθηκε η υγεία του.

Σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές δεν βρέθηκαν τοξικές ουσίες στο σώμα του Ναβάλνι, στα ρούχα του, σε αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το ξενοδοχείο και από το καφέ του αεροδρόμιο του Τομσκ.

Παράλληλα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας απέστειλε την Παρασκευή πέμπτο αίτημα για νομική συνδρομή στη Γερμανία, αφού δεν έχουν απαντηθεί τα τέσσερα προηγούμενα. Επίσης «ζητήθηκαν και πάλι πληροφορίες για τη χημική ουσία και τα συστατικά της που βρέθηκαν στη Γερμανία από τους αρμόδιους φορείς».

Η ρωσική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το περιστατικό Ναβάλνι «στήθηκε» με μοναδικό στόχο να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών.

Να καταγραφεί, τέλος, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής αστυνομίας, οι βιοχημικές και τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν όταν ο Ναβάλνι νοσηλευόταν στη Ρωσία έδειξαν «διαταραχή μεταβολισμού που οφείλεται σε χρόνια παγκρεατίτιδα» και «δεν επιβεβαιώνεται δηλητηρίαση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ