Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια, με αφορμή την προβοκατόρικη επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Νέους σχετικούς μηχανισμούς ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι τέτοιες ομάδες λειτουργούν ως χορηγοί της αντιδραστικής πολιτικής

Eurokinissi

Σε μία ακόμη άκρως προβοκατόρικη ενέργεια, ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε την Πέμπτη στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ - πρώην ΑΣΟΕΕ), προκαλώντας φθορές στους τοίχους και στα έπιπλα, βρίζοντας και προπηλακίζοντας τον πρύτανη, Δημήτρη Μπουραντώνη. Μια μέρα μετά, με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα, ομάδα που αυτοαποκαλείται «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης» σε κείμενό της αναφέρει ότι στοχοποίησε τον πρύτανη γιατί μέσα από τον θεσμικό του ρόλο «ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ». Την ανάρτηση συνόδευε και φωτογραφία του πρύτανη, στον οποίο οι κουκουλοφόροι είχαν κρεμάσει μία ταμπέλα που έγραφε «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Το γεγονός, που όχι τυχαία σημειώνεται σχεδόν δυο βδομάδες πριν από τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, καταδικάστηκε από τους φορείς των πανεπιστημίων και τον πολιτικό κόσμο. «Η πράξη αυτή επιβεβαιώνει τον προβοκατόρικο ρόλο αυτών των ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, με το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες των φοιτητών», τόνισε χτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο «Open» για τον προπηλακισμό του πρύτανη. Οι ομάδες αυτές, συνέχισε, αποτελούν τον καλύτερο χορηγό της κυβερνητικής πολιτικής στη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και στην ένταση της καταστολής, ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής.

Νέοι μηχανισμοί καταστολής στα πανεπιστήμια

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το ότι η προβοκατόρικη επίθεση έδωσε για άλλη μια φορά πάτημα να ανοίξει η συζήτηση για ένταση των μέτρων καταστολής εντός των πανεπιστημίων, με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει τηλεδιάσκεψη χτες το απόγευμα με τους πρυτάνεις, παρουσία αρκετών υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων των πρυτάνεων.

Στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός, αφού επιχείρησε να συνδέσει τους προβοκάτορες με το κίνημα, μιλώντας για «μπράβους των πανεπιστημίων», και να τους χρωματίσει με «αριστερό προσωπείο», έκανε και επικίνδυνους συνειρμούς με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», λέγοντας ότι «μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής, έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους». Σε αυτό το πνεύμα, ανακοίνωσε μέτρα σε τρεις άξονες:

-- Ιδρυση «σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», που θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα φροντίζει «για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών» στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της αστυνομίας.

-- Αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας των πανεπιστημίων, από τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις και τη χρήση τεχνικών μέσων, όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

-- Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν ως μέτρα «συνοδευτικά» του νόμου για την κατάργηση του ασύλου, που από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε είδαμε ότι στράφηκε απευθείας κατά των φοιτητών και των συλλογικών τους διαδικασιών, με τα ΜΑΤ να αποκλείουν ιδρύματα, να πνίγουν στα χημικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με κουμπουροφόρους αστυνομικούς να εισβάλλουν στο προαύλιο και να απειλούν φοιτητές, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό δελτίο, οι πρυτάνεις είδαν σε θετική κατεύθυνση τους παραπάνω άξονες, ενώ το σχέδιο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, σε συνεργασία με τους πρυτάνεις.

Να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου ανακοίνωσε το κλείσιμο του Ιδρύματος αυτή τη βδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση, ενώ βέβαια έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το κλείσιμο όλων των ιδρυμάτων για τους φοιτητές, με πρόσχημα την πανδημία, την ώρα που συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Επίσης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή 100.000 ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες για τον προπηλακισμό του πρύτανη.

Να υψώσουμε φραγμούς στην απόπειρα μετατροπής των ιδρυμάτων σε χώρους σιγής νεκροταφείου

«H αναζήτηση των κινήτρων των ενεργειών της "ομάδας" που έδρασε στο ΟΠΑ θα πρέπει να αναζητηθεί έξω και πέρα από κάθε πολιτική ή κινηματική δράση», τονίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ και προσθέτει ότι αυτές οι ομάδες αξιοποιούνται συστηματικά από τις κυβερνήσεις, για την καλλιέργεια κλίματος φόβου αλλά και για την ενεργοποίηση συντηρητικών ανακλαστικών «περί νόμου και τάξης, καθώς και των ανιστόρητων θεωριών των "δύο άκρων". Οι ενέργειές τους αποτελούν βούτυρο στο ψωμί τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους διάφορους "πρόθυμους", εντός και εκτός των δημόσιων ΑΕΙ, που συστηματικά διατείνονται ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι άνδρο ανομίας και παραβατικότητας». Η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ καλεί τους πανεπιστημιακούς «να υψώσουμε φραγμούς στην απόπειρα μετατροπής των ιδρυμάτων σε χώρους όπου θα επικρατεί η σιγή νεκροταφείου, για να περνάνε ανενόχλητα και χωρίς αντίρρηση τα αντιλαϊκά νομοθετήματα».

«Καταδικάζουμε τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, και τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους, και λειτουργούν ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης, όπως τις συναντήσαμε και στις μαθητικές κινητοποιήσεις», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ