Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ - ΨΥΞΗΣ - ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων ζητά το ΚΚΕ

Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση, με έμφαση στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας

Motion Team

Τα προβλήματα των εποχικά εργαζομένων στις επιχειρήσεις διαλογής - ψύξης - τυποποίησης - κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας, όπως και την ανάγκη να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος, Λεωνίδας Στολτίδης, προς τον υπουργό Εργασίας.

Σε Ημαθία και Πέλλα, στις επιχειρήσεις αυτές εργάζονται πάνω από 8.500 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, κάτω από αντίξοες εργασιακές σχέσεις, οι περισσότεροι από έναν έως και τέσσερις μήνες το χρόνο, που σημαίνει ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΟΑΕΔ για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, δηλαδή 125 ημερομίσθια, αφαιρουμένων των δύο τελευταίων εργάσιμων μηνών.

Πολλοί από αυτούς δεν συμπληρώνουν ούτε τα 50 ημερομίσθια που απαιτούνται για τη θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας. Με το νόμο 3986/2011 άρθρο 39, ακόμα κι αν οι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα 125 ημερομίσθια, εξαιτίας των όρων και προϋποθέσεων που ορίζει ο ΟΑΕΔ, για μέχρι 400 μέρες επιδότησης στα τέσσερα τελευταία χρόνια, εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας για μικρό χρονικό διάστημα ή και καθόλου.

Επίσης, αν κάποιος αρρωστήσει, για να δικαιούται άδεια γιατρού με αμοιβή θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει την προηγούμενη χρονιά 120 ημερομίσθια. Ετσι, εκατοντάδες εργαζόμενοι χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Ταυτόχρονα, διατηρούνται ο νόμος και η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ που δίνουν το δικαίωμα στην εργοδοσία να απασχολεί μέρος του προσωπικού, φτωχούς αγρότες - κυρίως αγρότισσες - που εργάζονται εποχικά για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, με ασφάλιση ΟΓΑ. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία, επίσης ότι ο ΟΓΑ δεν αναγνωρίζει εργατικά ατυχήματα, άδειες γιατρού κ.λπ.

Στην Ερώτηση υπενθυμίζεται ακόμα ότι με την εγκύκλιο 118454/1989, βάσει της οποίας ο ΟΑΕΔ χαρακτηρίζει επιχειρήσεις του κλάδου εποχικές ή μη, επιχειρήσεις που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων για 8 - 9 μήνες το χρόνο χαρακτηρίζονται συνεχούς λειτουργίας, αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοί τους απασχολούνται εποχικά για 2 - 4 μήνες το χρόνο.

Ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 εργαζόμενοι στα κονσερβοποιεία, που πριν από λίγα χρόνια είχαν δικαίωμα ένταξης στο ταμείο ανεργίας με 100 ημερομίσθια χωρίς να αφαιρούνται οι δύο τελευταίοι μήνες, τα τελευταία χρόνια να χρειάζονται 125.

Με δεδομένο εξάλλου ότι στις επιχειρήσεις κονσερβοποιίας, διαλογής, ψύξης, τυποποίησης αγροτικών προϊόντων οι εργαζόμενοι δουλεύουν εποχικά και πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 50 - 80 ημερομίσθια το χρόνο, αυτοί δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ποτέ. Ακόμα και παλιοί εργαζόμενοι στον κλάδο, που έχουν πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα ημερομίσθια για σύνταξη (4.500), δεν μπορούν να βγουν ούτε σε μειωμένη σύνταξη στα 62 τους χρόνια, γιατί απαιτούνται συνολικά 500 ημερομίσθια τα τελευταία 5 χρόνια, εκ των οποίων 100 για κάθε χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε:

  • Οι εποχικά εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις διαλογής - ψύξης - τυποποίησης - κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί η νομοθεσία που νομιμοποιεί ουσιαστικά την ανασφάλιστη εργασία, που θέτει την προϋπόθεση των 400 ημερών επιδότησης τα τελευταία 4 χρόνια για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας, και η εγκύκλιος που χαρακτηρίζει επιχειρήσεις εποχικές ή μη.
  • Να εντάσσονται στο νόμο 1836/89 (εποχική εργασία) όσοι πραγματοποιούν από 25 έως 40 ένσημα το χρόνο.
  • Να γίνεται θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότηση.
  • Να γίνεται κατοχύρωση σύνταξης με 2.000 εποχικά ένσημα. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ