Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Πρόσω ολοταχώς για την αντιδραστική αναδιάρθρωση

Η αναμενόμενη αντικατάσταση του διοικητή του ΟΑΕΔ Τ. Παλαιολόγου, ο οποίος χτες παρέδωσε στον Γ. Νικολάου, οδηγεί και τυπικά στην τελική ευθεία υλοποίησης του εγκληματικού νόμου για την ιδιωτικοποίηση τμήματος του ΟΑΕΔ και τη ριζική αλλαγή του προσανατολισμού του, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη χτεσινή σχετική τελετή στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.

Ο νέος διοικητής ήταν γενικός γραμματέας ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ από το 1996. Την περίοδο '93 - '96 διατέλεσε διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας και Λ. Τζιόλας αντίστοιχα, στάθηκαν με έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και η δημιουργία των τριών Ανωνύμων Εταιριών που προβλέπει ο νέος νόμος. Μίλησαν βεβαίως και για την αύξηση της απασχόλησης, ένα πρόσχημα που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ασύστολα για να δικαιολογήσει ένα πλήθος αντεργατικών μέτρων.

Στην προκειμένη περίπτωση, η αλλαγή του ΟΑΕΔ θεωρείται απαραίτητη από την κυβέρνηση για να μπορέσει πιο αποτελεσματικά να εφαρμόσει την πολιτική της για την προώθηση κάθε είδους «ελαστικότητας» στις εργασιακές σχέσεις. Ο νόμος προβλέπει ότι τρία αντικείμενα του ΟΑΕΔ θα μεταφερθούν στις Ανώνυμες Εταιρίες, οι οποίες αντίστοιχα θα ασχολούνται με: την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού. Την επαγγελματική κατάρτιση. Τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων.

Η κυβέρνηση είχε φροντίσει ήδη ώστε ένα από τα κύρια αντικείμενα του Οργανισμού να είναι η προώθηση της «απασχολησιμότητας». Ωστόσο, ήταν σαφές ότι ο μηχανισμός του ΟΑΕΔ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, καθώς ζητούμενο δεν είναι μόνο το πολιτικό κέρδος, αλλά και μια γερή «αρπαχτή» διαρκείας από την «ιδιωτική πρωτοβουλία» με περισσότερες, από τις σημερινές, εγγυήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ