Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Πρώτα μέτρα ασφάλειας και μετά δουλιά!

Παρέμβαση του συνδικάτου οικοδόμων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

«Πρώτα μέτρα ασφάλειας και μετά δουλιά». Μ' αυτό το σύνθημα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το παράρτημα του Μετρό, κάλεσαν τους εργαζόμενους του εργοταξίου του Μετρό στο Μοναστηράκι να αντιδράσουν ώστε να σταματήσουν να θρηνούν θύματα και να εργάζονται καθημερινά με το φόβο του ατυχήματος. Το κάλεσμα έγινε σε χθεσινή συγκέντρωση στην πύλη του εργοταξίου η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου και του παραρτήματος, μετά το πρόσφατο σοβαρό εργατικό ατύχημα στη γαλαρία του Μετρό. Συγκεκριμένα ο Χατζίκ Αθανασιάδης, 54 ετών, τραυματίστηκε στη μέση με κάταγμα σε δύο σπονδύλους όταν έσπασε το συρματόσχοινο του ηλεκτρικού γερανού που χειριζότανε μέσα στη γαλαρία μεταφέροντας σίδερα.

Αιτία του συγκεκριμένου ατυχήματος ήταν για μία ακόμα φορά η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από τη κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό» και τον εργοταξιάρχη Κώστα Κίτσιο, με ευθύνη και της κυβέρνησης που επιτρέπει αυτή την κατάσταση. Επανειλημμένα, το Συνδικάτο και το παράρτημα είχαν καταγγείλει την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και κυρίως την τοποθέτηση ανειδίκευτων εργαζομένων στους γερανούς.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων μίλησε ο Τ. Κατής, πρόεδρος του παραρτήματος και ο Γ. Νιέρης, πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων υγιεινής και ασφάλειας. «Η κοινοπραξία έχει άμεση ευθύνη καθώς εδώ και καιρό την είχαμε προειδοποιήσει», σημείωσε προς τους εργαζόμενους ο Τ. Κατής και τους κάλεσε να προχωρήσουν με το κεφάλι ψηλά διεκδικώντας ασφαλή εργασία και να μην υποκύψουν σε απειλές της εργοδοσίας. Παράλληλα έκανε σαφές ότι «αν δεν παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Ο Γ. Νιέρης από την πλευρά του κατήγγειλε, ότι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχει και η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εργασίας που δεν επανδρώνουν τις επιθεωρήσεις εργασίας και σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι μεικτές επιτροπές και να επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα. «Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία έχουν καταθέσει προτάσεις ώστε να πάψουν να είναι θύματα οι εργαζόμενοι στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών» σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ