Η «Pfizer» ξεκίνησε την παρασκευή του εμβολίου της, ενώ εκκρεμεί η έγκριση
Ξεπέρασαν χτες τα 40 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα SARS-CoV-2 και το 1,1 εκατ. οι θάνατοι παγκοσμίως, με τον δείκτη θνητότητας να κυμαίνεται γύρω στο 2,8%. Η έλευση του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο πυροδοτεί αναζωπύρωση της εξάπλωσης του ιού, ενώ οι κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει όλους αυτούς τους μήνες ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται και μέσα σε περίπου ένα μήνα τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως, καθώς ξεπέρασαν τις 400.000 κατά μέσο όρο.
Οι ΗΠΑ, Ινδία και Βραζιλία παραμένουν στην κορυφή κρουσμάτων και θανάτων. Τα κρούσματα στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική αποτελούν το 47,27% των παγκόσμιων και στην Ευρώπη πάνω από το 17% των κρουσμάτων και οι θάνατοι το 22%. Στην Ευρώπη, τα νέα κρούσματα πλέον έχουν ξεπεράσει τα 150.000 ημερησίως, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Τσεχία καταγράφουν ρεκόρ. Στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου, από την Παρασκευή 23 Οκτώβρη έως τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη σε αυστηρούς περιορισμούς τίθενται οι περίπου 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι, έπειτα από την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε 15 από τις 22 κομητείες.
Μάλιστα, στην Τσεχία - όπου τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις 11.000 - διαδηλωτές, ανάμεσά τους και οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, διαμαρτυρήθηκαν για τα περιοριστικά μέτρα και απαίτησαν παραίτηση του υπουργού Υγείας. Η τσεχική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσει τη διαδήλωση στην Πράγα.
Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε πρόσφατα ότι τα θύματα της πανδημίας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 εκατ. προτού ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο χρησιμοποιηθεί ευρέως και ενδέχεται να είναι ακόμη περισσότερα, αν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ωστόσο, ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμών των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών και των φαρμακευτικών ομίλων οδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας και θέτει επιπλέον εμπόδια στη συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Την παραγωγή του εμβολίου της, με στόχο 100 εκατ. διαθέσιμες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει ξεκινήσει η φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» στο Βέλγιο, ενώ για το 2021 σχεδιάζει την παρασκευή 1,3 δισ. δόσεων (κάθε ασθενής θα χρειαστεί δύο δόσεις). Η «Pfizer» αναπτύσσει εμβόλιο σε συνεργασία με τη γερμανική «BioNTech» και διεξάγονται κλινικές δοκιμές φάσης 3 σε 44.000 ανθρώπους, ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του.
Επίσης η «Pfizer» έχει καταθέσει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αν τα αποτελέσματα σε πάνω από τους μισούς εθελοντές είναι θετικά, τμήματα του πληθυσμού των ΗΠΑ - υγειονομικοί, ηλικιωμένοι κ.ά. - θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πριν από την επίσημη έγκριση στα τέλη Νοέμβρη.
Εξάλλου, στις αρχές του μήνα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο έχει μπει σε διαδικασία έγκρισης στην Ευρώπη.
Σε συζητήσεις με τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το δεύτερο ρωσικό υποψήφιο εμβόλιο, «EpiVacKorona», βρίσκεται ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο «θα έχουμε μια άποψη για το εμβόλιο, μόνο όταν δούμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3».
Τέλος, επείγουσα Εγκριση Χρήσης χορηγήθηκε από την FDA σε νέο τεστ που γίνεται στο σπίτι με δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη, της εταιρείας «Eurofins».