Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων καταγγέλλουν οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων

Eurokinissi

Την ανεπάρκεια των μέτρων του υπουργείου Παιδείας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τον κορονοϊό, επισημαίνουν οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, βασιζόμενοι στην εμπειρία που υπάρχει στον ένα μήνα από την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για καταγγελίες που «γκρεμίζουν» τους ισχυρισμούς του υπουργείου και της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παράλληλα δικαιώνουν πλήρως τον αγώνα των μαθητών, αλλά και τα αιτήματά τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων με όλους τους μαθητές στις τάξεις, ανεξαρτήτως του εμβαδού των αιθουσών τους, δεν διασφαλίζεται η τήρηση της απαραίτητης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας χωρισμός τμήματος, με μεγάλο αριθμό μαθητών, σε υποτμήματα, ακόμα και στις σχολικές μονάδες που υπάρχουν κενές αίθουσες διδασκαλίας!

Επίσης, ενώ οι οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν «αποφυγή ανάμειξης των μαθητών που δεν ανήκουν στο ίδιο τμήμα», η φοίτηση των μαθητών στο Ολοήμερο πραγματοποιείται σε μεικτά τμήματα, όπου υπάρχει ανάμειξη μαθητών ακόμα και από όλα τα τμήματα/τάξεις του σχολείου.

Σύμφωνα εξάλλου με την Ενωση των διευθυντών, η διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς να εκτελούν χρέη σχολιάτρου ή/και σχολικού νοσηλευτή, καθήκοντα δηλαδή εντελώς ξένα προς το αντικείμενό τους. Και, μάλιστα, καλούνται να εκπαιδεύσουν και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό!

Επίσης, οι ασαφείς οδηγίες σε περίπτωση που μαθητής/τρια εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, η μη πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, οι συνεχείς αλλαγές στις διατάξεις σχετικά με το ποιοι εκπαιδευτικοί ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι διευθυντές καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο δεν φρόντισε να τοποθετήσει έναν επιπλέον εκπαιδευτικό για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών που προκύπτουν λόγω έκτακτων απουσιών εκπαιδευτικών ούτε προσέλαβε επιπλέον εκπαιδευτικούς για την αναπλήρωση όσων απουσιάζουν επειδή ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Επιπλέον, δεν προχώρησε στην ταχύρρυθμη επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ούτε προσέλαβε το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, αλλά μόνο για 6,5 ώρες.

Συμπερασματικά, με βάση και τις καταγγελίες των διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων, το υπουργείο Παιδείας, ενώ δήλωνε πανέτοιμο για την ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη και έχοντας όλο το καλοκαίρι στη διάθεσή του να προετοιμαστεί γι' αυτό, ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα, αναγκάζοντας τους Συλλόγους Διδασκόντων «να επινοήσουν διαδικασίες διασφάλισης της υγείας των μελών της σχολικής τους κοινότητας και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων τους σε ένα πλαίσιο εγκυκλίων - οδηγιών με ανεπαρκές, ασαφές και πολλές φορές αντιφατικό και τροποποιούμενο περιεχόμενο. Παρ' όλες όμως τις προσπάθειες της εκάστοτε σχολικής μονάδας, δεν είναι πάντα εφικτή μια τέτοια στοχοθεσία, εξαιτίας των αστοχιών και των παραλείψεων του υπουργείου Παιδείας».

Καταλήγοντας, η Ενωση των διευθυντών τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από την πολιτεία, να φέρουν εις πέρας την εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα από υγειονομικά πρωτόκολλα που αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις ανεφάρμοστα, μέσα σε ακατάλληλους χώρους μάθησης και αντίξοες συνθήκες εργασίας.

Να σημειωθεί ότι την ανακοίνωση των διευθυντών που ζητούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μάθησης στις σχολικές μονάδες κατέθεσε το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ