Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Επιστροφή στα «ζωντανά» τουρνουά

Μετά από περίοδο 6 μηνών όπου η σκακιστική δραστηριότητα (τόσο των επαγγελματιών σκακιστών όσο και των απανταχού ερασιτεχνών του αθλήματος), αναγκάστηκε να βρει διέξοδο μέσα από το διαδίκτυο, επιστρέφει η διά ζώσης σκακιστική δραστηριότητα με ένα ισχυρό διεθνές τουρνουά που διεξάγεται στην πόλη Σταβάνγκερ της Νορβηγίας. Η περιοχή που θα φιλοξενήσει το τουρνουά δεν έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και τα μέτρα για όσους εισέρχονται στην περιοχή είναι αυστηρά. Οι παίκτες, καθώς και όλοι οι παράγοντες της διοργάνωσης, έμειναν δέκα μέρες σε καραντίνα στο ξενοδοχείο των αγώνων.

Στο τουρνουά, που ξεκίνησε στις 5 Οκτώβρη και θα διαρκέσει έως τις 16 του ίδιου μήνα, συμμετέχουν 6 δυνατοί GM, ανάμεσά τους και ο παγκόσμιος πρωταθλητής, εξάλλου το τουρνουά διεξάγεται στη χώρα του. Το συγκεκριμένο είναι το πρώτο του κλασικό τουρνουά, μετά από μια «γεμάτη» περίοδο διαδικτυακών αγώνων μπλιτς και ράπιντ, όπου ο Κάρλσεν ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα εκτός από παίκτης και ως διοργανωτής και κατάφερε κυριολεκτικά να «σαρώσει» όλα τα τουρνουά στα οποία συμμετείχε. Με τελευταία του επιτυχία να είναι η πρώτη θέση στη σειρά Chess24 Banter, όπου νίκησε χωρίς να βρει καμία αντίσταση: 5,5 - 0,5 επί του Ινδού Ναραϊανάν, 5,5 - 1,5 επί του Γκίρι, 5,5 - 2,5 επί του Αρονιάν και 5,5 - 3,5 επί του Αμερικανού Σο (στον τελικό).

Το τουρνουά διεξάγεται με σύστημα πουλ διπλών συναντήσεων (όπου οι παίκτες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον δύο φορές κατά τη διάρκεια του τουρνουά). Ενδιαφέρον προκαλεί η φόρμα που επιλέχθηκε για την ανάδειξη του νικητή. Κάθε γύρος από τους συνολικά 10 που θα παιχτούν, αποτελείται από μία παρτίδα με κλασικό έλεγχο χρόνου, 2 ώρες για όλες τις κινήσεις, με προσαύξηση 10 δευτερολέπτων ανά κίνηση μόνο μετά τη 40ή κίνηση. Για κάθε νίκη ο παίκτης παίρνει 3 βαθμούς και ο ηττημένος 0 βαθμούς. Επειτα από κάθε γύρο για όσες αναμετρήσεις λήγουν ισόπαλες, ακολουθεί μία παρτίδα «Αρμαγεδδών» με τον νικητή να παίρνει 1,5 βαθμό και τον ηττημένο 1 βαθμό.


Τα χρηματικά βραβεία είναι 162.000 ευρώ, με τον πρώτο νικητή να παίρνει 63.000 ευρώ και τον τελευταίο 14.000 ευρώ.

Οι 6 γκραν μετρ που συμμετέχουν είναι: Κάρλσεν (Νορβηγία, 2863), Καρουάνα (ΗΠΑ, 2835), Αρονιάν (Αρμενία, 2773), Ντούντα (Πολωνία, 2753), Φιρούζια (FINTE, 2728), Τάρι (Νορβηγία, 2625). Ο Ιρανός Φιρούζια, εκ των κορυφαίων της νέας γενιάς, αγωνίζεται πλέον με τη σημαία της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Κάρλσεν μετά από το σχετικά χαλαρό ξεκίνημα στο τουρνουά, με ισοπαλίες στους δύο πρώτους γύρους με Αρονιάν και Φιρούζια, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση έπειτα από ισάριθμες νίκες στους δύο επόμενους γύρους, επί του συμπατριώτη του Τάρι στον 3ο γύρο και του Καρουάνα στον 4ο. Χωρίς νίκη μέχρι στιγμής στο τουρνουά είναι οι Ντούντα και Τάρι που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Επειτα από την ολοκλήρωση του 4ου γύρου η βαθμολογία έχει ως εξής:

Ο επίσημος ιστότοπος του «Altibox Norway Chess» https://norwaychess.no/en/ θα παρουσιάζει ζωντανά τα παιχνίδια, σχολιασμένα από την Τζούντιθ Πόλγκαρ και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Βλαντιμίρ Κράμνικ.




Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ