Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Δικαίωμα όλων η ελεύθερη πρόσβαση

Κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα κατά των σχεδίων για επιβολή χαρατσιού εισόδου. Σε διεκδίκηση του δικαιώματος στην άθληση καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηλιδας

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα κατά των σχεδίων επιβολής χαρατσιού
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα κατά των σχεδίων επιβολής χαρατσιού
Την αντίθεσή τους στα σχέδια του ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) «Ο Ηλείος», στην Αμαλιάδα, ουσιαστικά να επιβάλει χαράτσι εισόδου στο Αθλητικό Κέντρο της πόλης, εξέφρασαν τοπικοί φορείς, εργαζόμενοι, αθλούμενοι και γονείς με πρόσφατη κινητοποίηση που οργανώθηκε από την Επιτροπή Αγώνα Αμαλιάδας. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση είχε καλέσει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηλιδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την απόφαση να τοποθετηθούν ηλεκτρονικές πύλες (τα λεγόμενα τουρνικέ) στις δύο εισόδους του Αθλητικού Κέντρου, απορρίπτοντας και το άλλοθι από πλευράς ΝΠΔΔ ότι αυτό γίνεται με σκοπό τη μεγαλύτερη ασφάλεια και τον καλύτερο έλεγχο του Κέντρου. Στην πραγματικότητα, τονίζεται, με την απόφαση αυτή θα πρέπει κανείς, προκειμένου να εισέλθει στο Κέντρο για οποιαδήποτε δραστηριότητα (άθληση, περπάτημα, απλή βόλτα), να έχει προμηθευτεί την αντίστοιχη ηλεκτρονική κάρτα από το δήμο, με το ανάλογο αντίτιμο. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από τη δημοτική αρχή να μην εφαρμόσει την απόφαση και εξέφρασαν την πρόθεσή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την τελική δικαίωση του αιτήματος για ελεύθερη πρόσβαση στο Αθλητικό Κέντρο.

Βαθιά αντιλαϊκή η απόφαση του ΝΠΔΔ


Από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηλιδας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, απηύθυνε κάλεσμα για συσπείρωση ενάντια στην απόφαση επιβολής χαρατσιού. Στην τοποθέτησή του στη συγκέντρωση, ο Νίκος Λοχοβίτης, δημοτικός σύμβουλος Ηλιδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΔΣ του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» (βάσει σχετικού νόμου), ο οποίος και καταψήφισε την απόφαση, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις προθέσεις του ΝΠΔΔ.

Χαρακτήρισε την απόφαση βαθιά αντιλαϊκή και ότι σε συνδυασμό με τη συνολική τιμολογιακή πολιτική για τη χρήση του Αθλητικού Κέντρου καθιστά τη χρήση του απαγορευτική για τα λαϊκά στρώματα, καθώς ταυτόχρονα αναθέτει στα σωματεία να εισπράττουν ένα επιπλέον ποσό και να το αποδίδουν στο δήμο. Πρόκειται για ένα ακόμα βαρύ χαράτσι, που ιδιαίτερα με τις σημερινές συνθήκες δεν το αντέχει η λαϊκή οικογένεια, επεσήμανε και κάλεσε τους πολίτες να ακυρώσουν την απόφαση με τη δράση τους.

Παράλληλα κατήγγειλε τα ψέματα του προέδρου του ΝΠΔΔ, ο οποίος διατυμπανίζει ότι έχει τη συγκατάθεση όλων των σωματείων στην τιμολογιακή πολιτική. Στην πραγματικότητα, ξεκαθάρισε ο Ν. Λοχοβίτης, σε συνάντηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής εκφράστηκε η διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας τους με τις αποφάσεις του ΝΠΔΔ, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος μαζί τους.

Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα

Το ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβου του Αθλητικού Κέντρου Αμαλιάδας
Το ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβου του Αθλητικού Κέντρου Αμαλιάδας
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Ν. Λοχοβίτης τόνισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο αθλητισμός να είναι δικαίωμα και να μη λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια, και πρόσθεσε:

«Οσο η Φυσική Αγωγή δεν βρίσκει τη θέση της στη χώρα μας και ο σχολικός και μαζικός αθλητισμός είναι ανύπαρκτοι, το κενό καλύπτεται από τα αθλητικά σωματεία. Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" είμαστε υπέρ της δωρεάν παραχώρησης από το δήμο του Αθλητικού Κέντρου για ομαδική ή ατομική χρήση, κατάλληλα στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό και με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή το Αθλητικό Κέντρο δεν διαθέτει κανέναν εργαζόμενο οργανικά ενταγμένο. Ο δήμος πρέπει να αναλάβει το πλήρες κόστος λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου, να μην επιβάλλει χαράτσια με τα οποία αναγκάζει τα σωματεία να λειτουργούν ως φοροεισπράκτορες. Από την άλλη τα σωματεία τα οποία είναι ερασιτεχνικά δεν πρέπει να λειτουργούν κερδοσκοπικά, σαν εταιρείες. Ο δήμος να δημιουργήσει - σε συνεργασία με τα σωματεία - τμήματα ακαδημιών, ώστε από κει τα πιο ταλαντούχα παιδιά να πλαισιώνουν τα αγωνιστικά τμήματα των σωματείων».

«Εχουμε πληρώσει αρκετά τον αθλητισμό - εμπόρευμα»

Στη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες, που υποχρεώνονται να πληρώσουν αδρά προκειμένου τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση στην άθληση, εστίασε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Εύη Κούνα, μητέρα αθλούμενου στο τμήμα μπάσκετ του σωματείου Κόροιβος Αμαλιάδας.

Περιγράφοντας τις συνέπειες που θα έχει σε αθλούμενους και γονείς της περιοχής η υλοποίηση της απόφασης για επιβολή νέου χαρατσιού στο Αθλητικό Κέντρο, ανέφερε: «Πρόσφατα στο δήμο Ηλιδας, η νυν αλλά και η προηγούμενη δημοτική αρχή πρόβαλαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν ένα επιπλέον χαράτσι για όποιον κάνει χρήση του αθλητικού χώρου αλλά και όποιον απλά εισέρχεται σε αυτόν, τοποθετώντας ηλεκτρονικές πόρτες, έναντι αντιτίμου, "φυσικά". Εκτός αυτού, υποχρεώνει και τα αθλητικά σωματεία να εισπράττουν και να αποδίδουν στο δήμο - αναλόγως του αθλήματος - ένα ποσοστό από τα δίδακτρα που πληρώνουν οι γονείς. Είναι απαράδεκτο!».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα οικονομικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι λαϊκές οικογένειες προκειμένου να αθληθούν τα παιδιά τους:

« Σήμερα ήδη αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε αρκετά για να αθληθούν τα παιδιά μας, επειδή το πολιτικό σύστημα έχει εμπορευματοποιήσει τον αθλητισμό, όπως και όλες τις βασικές μας ανάγκες. Οι λαϊκές οικογένειες όμως δεν αντέχουν άλλο και δεν πρέπει να το επιτρέψουν. Είναι πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν για να κάνουν τα παιδιά τους το άθλημα που αγαπούν, και άλλοι που ζορίζονται να τους το προσφέρουν. Μια τέτοια τακτική προϋποθέτει να αποκλειστούν από τον αθλητισμό και άλλα παιδιά λαϊκών οικογενειών. Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους, όχι μόνο για εκείνους που μπορούν να πληρώνουν, και το Αθλητικό Κέντρο είναι περιουσία όλων των δημοτών. Ανήκει σε εμάς. Είναι αποτέλεσμα όλων των φορολογούμενων πολιτών και έχουμε το δικαίωμα να το χαιρόμαστε όλοι, με σύγχρονες και αξιοπρεπείς παροχές. Γι' αυτό πρέπει να ανατρέψουμε αυτήν την απόφαση! Οχι άλλα χαράτσια. Πρέπει ο γονιός, ο παππούς ή η γιαγιά να παίρνουν τα παιδιά τους, οι συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες να τα συνοδεύουν, ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος, ο συνταξιούχος, που δεν μπορούν να πληρώσουν το ιδιωτικό γυμναστήριο, αλλά και όποιος θέλει να περπατήσει ή να πιει τον καφέ του, να έχει ελεύθερη, δωρεάν είσοδο στο χώρο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ