Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στις Ενοπλες Δυνάμεις

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι σταθερά δίπλα τους και τα έχει αναδείξει μέσα στη Βουλή αλλά και στις συναντήσεις με στρατιωτικές ενώσεις και θα συνεχίσουμε σταθερά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ή άλλον αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση έχει πρόθεση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση του νόμιμου δικαιώματος των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν συνδικαλιστικές ενώσεις και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή ενισχύει τα μέτρα καταστολής απέναντι στους εργαζόμενους και το περιεχόμενο των αγώνων τους. Βάζει τον αστυφύλακα μέσα στα συνδικάτα να αποφασίζει ποιος αγώνας είναι «νόμιμος», ποιος «παράνομος», ποια διαδήλωση «επιτρέπεται» και ποια απαγορεύεται, ποιο περιεχόμενο ενός αγώνα είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το στηρίζουν.

Σήμερα, η κυβέρνηση, αφού δεν κατόρθωσε να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των εν ενεργεία στρατιωτικών, αν και είχε τη στήριξη όλων όσοι το πολέμησαν από τη δημιουργία του, σχεδίασε και προχωράει μεθοδικά στην κατάργησή του.

Το δικαίωμα της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι είναι νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα από αντίστοιχους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και εξυπηρετεί το αναφαίρετο δικαίωμα των εν ενεργεία στρατιωτικών να διεκδικούν τη βελτίωση των εργασιακών, μισθολογικών δικαιωμάτων τους και της Κοινωνικής τους Ασφάλισης.

Η ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 1264/1982, που αφορά στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνει στους εν ενεργεία στρατιωτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα να συγκροτούν πρωτοβάθμια σωματεία. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και τον 1264 η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τον αλλάξει, για να βάλει εμπόδια στα συνδικάτα και γενικά στην οργάνωσή τους.

Ολα αυτά τα χρόνια, το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι των εν ενεργεία στρατιωτικών, προκειμένου να υπερασπίζονται τα εργασιακά, ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους αμφισβητήθηκε, πολεμήθηκε και εξακολουθεί να πολεμιέται από μικρή μερίδα διαφωνούντων.

Ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει αγωνιστικότητα, με συνέπεια πάλεψε και παλεύει προβλήματα που έχουν να κάνουν με μισθολογικά ζητήματα, των χαμηλότερων μισθών, με την υπερωριακή απασχόληση που δεν αποζημιώνεται, με νυχτερινές υπηρεσίες κ.λπ., με τη στέγαση και επίλυση οικογενειακών προβλημάτων για συνυπηρέτηση.

Οπως και τα προβλήματα της υγιεινής και ασφάλειας σε στρατόπεδα, ιδιαίτερα τώρα με τη φάση του κορονοϊού, αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι οι μεταθέσεις, οι μοριοδοτήσεις, η εξέλιξη και η ιεραρχία στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα παραπάνω προβλήματα, η ανάδειξή τους με εκατοντάδες Ερωτήσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η δράση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) είναι αυτό που έχουν ενοχλήσει την κυβέρνηση και μελετά την κατάργηση του συνδικαλισμού στο «χακί».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα κάθε μεθόδευση και ενέργεια, όπως αυτή που εξελίσσεται τώρα, που έχει ως στόχο να βάλει στον «γύψο» τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, καταργώντας το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι των εν ενεργεία στρατιωτικών.


Μπάμπης ΒΟΡΤΕΛΙΝΟΣ
Μέλος της Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ