Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέα παζάρια μετά τη συμφωνία για τα πετρέλαια

Από πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ με εκπρόσωπο της Λιβυκής Εταιρείας Πετρελαίου
Από πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ με εκπρόσωπο της Λιβυκής Εταιρείας Πετρελαίου
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΑΜΠΑΤ - ΑΛΓΕΡΙ.--

Η επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη μετά τη συμφωνία της 18ης Σεπτέμβρη ανάμεσα στον αντιπρόεδρο του «Ανωτάτου Συμβουλίου» της κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αχμεντ Μάιτικ, και τον αρχηγό του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», στρατηγό Χ. Χάφταρ, φαίνεται πως δίνει νέα ώθηση στα παζάρια μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών που αντιστοιχίζονται με ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι οποίες βέβαια δεν είναι σταθερές. Η κυβέρνηση της Τρίπολης, από τη μια, αναγνωρίζεται από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» και έχει τη στήριξη της Τουρκίας, του Κατάρ και της Ιταλίας, η κυβέρνηση της Βεγγάζης - Τομπρούκ στην ανατολική πλευρά, των δυνάμεων του Χάφταρ, έχει τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας, της Γαλλίας, με επίδικο, όπως και στη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας.

Την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει στην πόλη Μπουζνίκα του Μαρόκου (βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ) ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών με βασικό στόχο τη δημιουργία «μηχανισμού» που θα διευκολύνει το διορισμό των μελών που θα απαρτίζουν την Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας. Η σύνθεση της κυβέρνησης με συμφωνία των δύο εμπόλεμων πλευρών κρίνεται απαραίτητη μετά την αποχώρηση του δοτού πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ, πριν από το τέλος Οκτώβρη. Την πλευρά της ανατολικής Λιβύης θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, και την κυβέρνηση της Τρίπολης ο πρόεδρος του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου, Χάλιντ Μίσρι.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Φ. Σάρατζ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία επιβεβαίωσε την «ανάγκη επίσπευσης πολιτικού διαλόγου όλων των πλευρών χωρίς εξαιρέσεις», με στόχο την επίτευξη λύσης που θα τερματίσει τις πολυετείς συγκρούσεις.

Διάθεση για την αποτροπή μιας νέας σύγκρουσης, την ώρα που η Τουρκία μεθοδικά και σταθερά αυξάνει τις κινήσεις για την ολοκλήρωση ναυτικής και αεροπορικής βάσης στη Δυτική Λιβύη, έδειξαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, και Αιγύπτιου, Σάμεχ Σούκρι.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο τετραμερούς υπουργικής συνόδου στο Αμμάν της Ιορδανίας για το Παλαιστινιακό, αξιοποιώντας την ευκαιρία για να συζητήσουν και όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη. Ο Αιγύπτιος υπουργός διέκρινε την «ανάγκη για κοινή δράση με στόχο την ανάσχεση της αρνητικής δράσης τρίτων χωρών που αποσταθεροποιούν την κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη». Ο Γάλλος ομόλογός του κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν λάβει στις 22 Αυγούστου για εκεχειρία, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να τηρήσουν μια «διαφανή και δίκαιη συμφωνία για το μοίρασμα των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου».

Στο πλαίσιο των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη, την Τετάρτη μετέβη στο Αλγέρι για συνάντηση με τον Πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν ο διοικητής της αφρικανικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (AFRICOM), Στίβεν Τάουνσεντ. Πληροφορίες λιβυκών ΜΜΕ ανέφεραν πως επανεξέτασε με τον Αλγερινό Πρόεδρο «προσπάθειες για εκεχειρία» και «τρόπους διατήρησης της σταθερότητας». Συζήτησαν επίσης τις «ανησυχίες» για την «περιφερειακή ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των εξελίξεων στη Λιβύη αλλά και αυτών στο δυτικοαφρικανικό Μάλι, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση ανατράπηκε πρόσφατα με πραξικόπημα. Ο Αμερικανός στρατηγός χαρακτήρισε την Αλγερία «αφοσιωμένο εταίρο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τονίζοντας πως για τις ΗΠΑ «είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση αυτής της σχέσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογραφή συμφωνίας «μόνιμης εκεχειρίας»(2020-10-24 00:00:00.0)
Παραίτηση της κυβέρνησης στις ανατολικές περιοχές(2020-09-15 00:00:00.0)
Στρατιωτικές συγκρούσεις και διπλωματικές διαβουλεύσεις(2020-07-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις παρά την πανδημία(2020-05-05 00:00:00.0)
Ρωσικές αντιδράσεις για τους μισθοφόρους της Τουρκίας(2020-02-27 00:00:00.0)
Επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για τις εξελίξεις(2019-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ