Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Διευρύνεται η στήριξη στο αίτημα να τιμηθούν οι διεθνιστές γιατροί της Κούβας

Διευρύνεται στη χώρα μας η στήριξη στο αίτημα να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 η Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», οι διεθνιστές γιατροί της Κούβας, που, με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού, έδωσαν, για άλλη μια φορά, παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου. Η πρωτοβουλία στην Ελλάδα, που συμπορεύεται με τη διεθνή πρωτοβουλία, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 84.000 υπογραφές, από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, του Αθλητισμού, ενώ διατρανώνεται και η απαίτηση για την άρση του δολοφονικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Στις 9 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί μια νέα εκδήλωση παρουσίασης της Πρωτοβουλίας στον κινηματογράφο Τέχνης STUDIO στις 7.30 μ.μ. Η μέρα συμπίπτει με την επέτειο δολοφονίας του Τσε Γκεβάρα (9 Οκτώβρη 1967), που, ως γιατρός ο ίδιος, συνέβαλε μετά την Κουβανική Επανάσταση ώστε καθήκον του κράτους να είναι «να παρέχει υπηρεσίες δημόσιας Υγείας για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων, να καθιερώσει ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και να προσανατολίσει τις δημιουργικές ικανότητες όλων των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα προς τα καθήκοντα της κοινωνικής ιατρικής».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΜΠ, συγγραφέας, ο Δημήτρης Πατέλης αν. καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», ο Αριστομένης Συγγελάκης, διδάκτωρ Κοινωνικής Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο Μανώλης Χατζηνάκης, φιλόλογος, πρώην βουλευτής, ο Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ως εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ, ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, κινηματογραφιστής, καλλιτεχνικός διευθυντής της «Νew Star», διαχειριστής στην ομάδα «Νόμπελ στους γιατρούς της Κούβας 2021».

Το αίτημα στηρίζουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, εκατοντάδες φορείς και οργανώσεις του λαϊκού κινήματος.

Στηρίζουν άνθρωποι του αθλητισμού

Επίσης, τη φωνή τους προσθέτουν άνθρωποι του αθλητισμού. Ανάμεσά τους η τέταρτη Ολυμπιονίκης το 2004 στην πάλη Βούλα Ζυγούρη, οι κορυφαίοι αθλητές στίβου τη δεκαετία του 1960 και βαλκανιονίκες Νίκος Ρεγκούκος και Νίκος Γεωργόπουλος, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Σάββας Κωφίδης (Ηρακλής, Ολυμπιακός, Αρης), Νίκος Τσιαντάκης (Πανιώνιος, Ολυμπιακός), Χουάν Ραμόν Ρότσα (Παναθηναϊκός), Στέλιος Σεραφείδης (ΑΕΚ), Σάββας Παπάζογλου (Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός), Νίκος Καραμανλής (Παναχαϊκή), Ηλίας Μάιπας (ΠΑΣ Γιάννινα), Μάκης Ζαχαρόπουλος (Πανιώνιος), Νίκος Μάλλιαρης (Εθνικός Αστέρας, Προοδευτική), Βασίλης Διονυσόπουλος (Προοδευτική), Αντρέας Σταύρου (Δόξα Δράμας), οι προπονητές ποδοσφαίρου Γιάννης Παπαδάτος και Λάζαρος Κυρκασσιάδης, ο πρώην διαιτητής Βαγγέλης Γιαννακουδάκης, ο οδοντίατρος και επίτιμος πρόεδρος βετεράνων ποδοσφαιριστών Πειραιά Νίκος Σιδηρόπουλος.

Ευχαριστήρια επιστολή στον δήμαρχο Πάτρας

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον αγωνιστή δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, απευθύνει η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, για τη στήριξή του στο αίτημα να δοθεί το 2021 το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς.

Σε αυτήν σημειώνει: «Εξ ονόματος του λαού της Κούβας, ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη του δήμου σας στο αίτημα για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ταξιαρχία των Κουβανών γιατρών "Χένρι Ριβ". Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς.

Αυτή η όμορφη πρωτοβουλία που έχει οργανωθεί από τους αλληλέγγυους φίλους της Κούβας στον κόσμο, έχει στην Ελλάδα ως διοργανωτή τον μεγάλο φίλο της Κούβας, Βελισσάριο Κοσσυβάκη. Αυτή η καμπάνια είναι, κυρίως, ένας τρόπος για να φανεί η αλήθεια για την αλληλέγγυα εργασία των Κουβανών γιατρών σε όλον τον κόσμο και διαψεύδει τις αρνητικές εκστρατείες, που στόχο έχουν να πλήξουν την εικόνα της κουβανικής επανάστασης και το αλληλέγγυο, ανθρωπιστικό και διεθνιστικό της πνεύμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ