Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόταση Ντεμιρτάς για «διάλογο»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζεται η κινητικότητα στην τουρκική αντιπολίτευση, με φόντο την όξυνση διεργασιών για συνεργασίες σε όλη την περιφέρεια, από τις οποίες το τουρκικό κεφάλαιο επιδιώκει το μέγιστο γεωπολιτικό και επιχειρηματικό όφελος.

Πριν από κάποιες μέρες ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για συνεργασία και διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις και προκαταλήψεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «όλοι οι πολιτικοί (σ.σ. της αντιπολίτευσης) χρειάζεται να σταθούν στο πλευρό της δημοκρατίας, διακρίνοντας το σοβαρό και επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων. Η Ιστορία και ο λαός δεν θα συγχωρήσουν εκείνους που δεν θα το κάνουν αυτό ή δεν θα θελήσουν να το κάνουν».

Ο Ντεμιρτάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε (αν δεν ήταν στη φυλακή) π.χ. να έχει πρόγευμα με την πρόεδρο του φιλελεύθερου ΙΥΙ («Καλού Κόμματος», που δημιουργήθηκε από διάσπαση του αντιδραστικού ΜΗΡ), Μεράλ Αξενέρ. Ο εκπρόσωπος αυτού του κόμματος, Γιαβούζ Αγκιράλιογλου, κάλεσε το HDP να πάρει αποστάσεις από το ΡΚΚ (το οποίο η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση»), ενώ η ίδια η Αξενέρ μνημόνευσε παράδοση στη νοτιοανατολική Τουρκία σύμφωνα με την οποία μια οικογένεια μπορεί να προσκαλεί κάποιον στο σπίτι της, ακόμα κι αν μεταξύ τους υπάρχει «βεντέτα».

Την πρόταση Ντεμιρτάς σχολίασε και ο ηγέτης του «Κόμματος του Μέλλοντος», Αχμέντ Νταβούτογλου (ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος ΑΚΡ και πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν), ο οποίος είπε ότι «ως αρχή, θεωρώ σωστό όποιος πιστεύει στη δημοκρατία να συζητάει με όλους όσοι διαχωρίζουν τη θέση τους από την τρομοκρατία, προς όφελος του μέλλοντος της χώρας». Ο Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος επειδή έχει καταδικαστεί για «τρομοκρατική δράση» και «επαφές με τρομοκρατικές οργανώσεις» κ.λπ., ωστόσο ως συμπρόεδρος του HDP είχε αναπτύξει σειρά επαφών με μια σειρά από «δυτικές» δυνάμεις και πολλοί τον θεωρούν από τις ανερχόμενες μορφές του αστικού πολιτικού συστήματος στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ