Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σήμερα η απεργία για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα, Πέμπτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας, κλιμακώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας. Μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αποφάσεις συμμετοχής, προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας, έχουν πάρει ήδη τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Αττικόν», Δαφνί, «Αγ. Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», καθώς και η Συνέλευση Γιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΑΧΕΠΑ.

Στην Πάτρα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην 6η ΥΠΕ.

Στην Τρίπολη, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ., έξω από τα ΤΕΠ του Παναρκαδικού και εξόρμηση στα τμήματα του νοσοκομείου.

Στα Τρίκαλα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Νομού Τρικάλων καλεί σε συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Στη Λάρισα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ - ειδικευομένων του ΠΓΝΛ καλούν σε συγκέντρωση το πρωί στην είσοδο του Νοσοκομείου Λάρισας.

Στο Ρέθυμνο, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ καλεί σε συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στις 10 π.μ.

Κάλεσμα στήριξης των κινητοποιήσεων απευθύνουν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Καταρρέουν τα ψέματα περί «θωρακισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας»

Με τη νέα έξαρση της πανδημίας καταρρέουν με πάταγο τα ψέματα της κυβέρνησης για δήθεν «θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας», αποκαλύπτονται οι δραματικές για το λαό συνέπειες από την πολιτική που υπηρετούν χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, από την πολιτική που, όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «αντιμετωπίζει την Υγεία, από τη μία, σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και, από την άλλη, σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες».

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, είναι οι ελάχιστες ΜΕΘ να έχουν ήδη «φρακάρει». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, το 70% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες, ενώ και μετά την ανακύκλωση κλινών που έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση (από γενικές κλίνες σε κλίνες Covid-19), παραμένει κατειλημμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ - Covid-19 στην Αττική.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, αντί να προχωρήσει σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει τα «μπαλώματα», την ανακύκλωση κρεβατιών, τις μετακινήσεις προσωπικού, το κλείσιμο κλινικών και χειρουργικών αιθουσών σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών, πορεύεται με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, ισχυρίζεται ότι έχει προσλάβει 6.000 συμβασιούχους ενώ λείπουν πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές.

Και αυτό όταν είναι γνωστό ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά: Χαρακτηριστικά, η τελευταία Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (από τις 17 Σεπτέμβρη) εκτιμά για την Ελλάδα ότι μέχρι τις 19/10 τα περιστατικά που θα χρήζουν ΜΕΘ θα είναι περίπου 1.000 τη μέρα (έως 8.000 στο χειρότερο σενάριο). Ο ημερήσιος αριθμός νοσηλευομένων στα νοσοκομεία εκτιμάται σε περίπου 8.000 (έως 60.000). Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται στα 1.000 (έως 7.000).

Τα αιτήματα της απεργίας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τη σημερινή νέα κινητοποίησή τους διεκδικούν:

-- Οχι στην υπερεφημέρευση. Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

-- Οχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

-- Σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει, να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.

-- Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές.

-- Αμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ