Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Οργανώνουν παγκερκυραϊκό εργατικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Απεργία την ίδια μέρα στο νησί σε ξενοδοχεία - Επισιτισμό - Τουρισμό, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης

Το συλλαλητήριο της Δευτέρας αποτελεί συνέχεια της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης των ταξικών συνδικάτων
Το συλλαλητήριο της Δευτέρας αποτελεί συνέχεια της πολύμορφης αγωνιστικής δράσης των ταξικών συνδικάτων
Με παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 28/9, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, απαντάνε τα εργατικά σωματεία της Κέρκυρας στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Την ίδια μέρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Κέρκυρας προχωρά σε 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης του κλάδου.

Με σύνθημα «Δεν θα πληρώσουμε ξανά - Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», τα σωματεία δίνουν συνέχεια στην πολύμορφη και μαζική αγωνιστική δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, τα σωματεία θα συγκεντρωθούν και έξω από τα δικαστήρια, καθώς την ίδια μέρα εκδικάζεται η απαράδεκτη προσφυγή της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, με την οποία οι εργατοπατέρες ζητούν την ακύρωση του καταστατικού του κλαδικού Σωματείου της Κέρκυρας, με στόχο τον αποκλεισμό του και των εκατοντάδων μελών του από τα συνδικαλιστικά όργανα.

Μέτωπο αναμέτρησης με την αντιλαϊκή πολιτική

Η οργάνωση των αγωνιστικών παρεμβάσεων συζητήθηκε στη σύσκεψη σωματείων που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, με πρωτοβουλία των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων και με τη συμμετοχή δεκάδων μελών Διοικητικών Συμβουλίων και αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο και σε Ομοσπονδίες.

Ο πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού, Σταμάτης Πελάης, συνοψίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο νησί, τόνισε εισηγητικά: «Είτε στα ξενοδοχεία είτε στον Επισιτισμό, στις Κατασκευές, στα σούπερ μάρκετ, παντού, η εργοδοτική γραμμή είναι μία και ενιαία: Τρομοκρατία, ο νόμος της σιωπής, υπερωριακή εργασία, μείωση μισθών, μείωση γενικότερα των δικαιωμάτων». Απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, υπογράμμισε, ήταν η δράση των ταξικών συνδικάτων, που με ένταση και μαζικότητα συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, συμβάλλοντας στην απόσπαση κατακτήσεων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους ήταν «η επαναπρόσληψη την 1η Ιούνη, το τετράμηνο πρόγραμμα στήριξης με ασφάλιση και με το ποσό στο οποίο έφτασε, το γεγονός ότι εδώ στην Κέρκυρα δεν πέρασε το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" με ελάχιστες εξαιρέσεις, η εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αποδείχτηκε ότι με την οργανωμένη πάλη μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και να κάνουμε βήματα, να αποκρούσουμε χειρότερες επιθέσεις από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις».

Την πολιτική της κυβέρνησης να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας για να στηρίξει την κερδοφορία της κατήγγειλε ξενοδοχοϋπάλληλος, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα. Παράλληλα, τόνισε πως «αν συμφωνούμε ότι έρχονται δύσκολοι μήνες, είναι μονόδρομος ο αγώνας για επίδομα όλο το χειμώνα χωρίς προϋποθέσεις».

Μάχη για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού

Στη συζήτηση υπήρξαν επίσης καταγγελίες για τη στάση της εργοδοσίας σε περιπτώσεις που εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού σε χώρους δουλειάς. Ξενοδοχοϋπάλληλος κατήγγειλε κρούσμα σε ξενοδοχείο που αποκρύβει η εργοδοσία, σημειώνοντας: «Αρνούνται να κάνουν ακόμη και ιχνηλάτηση. Ποιος θα την πληρώσει τη νύφη; Τι θα γίνει τώρα; Δεν έχουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους; Δεν τους νοιάζει! Το μόνο που τους νοιάζει είναι πόσο θα οικονομήσουν. Παίζουν παιχνίδι στις πλάτες μας». Παράλληλα, επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης να αποδεχτεί το αίτημα των μεγαλοξενοδόχων να μην ανακοινώνονται τα κρούσματα στα ξενοδοχεία.

Στο ζήτημα της περιβόητης «ατομικής ευθύνης» και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σπ. Κανταρέλης.«Ποια είναι η δικιά μας η ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε ο Τουρισμός; Για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η Εκπαίδευση;», ανέφερε, για να προσθέσει: «Η ατομική ευθύνη πρέπει να εμπνέεται από ένα υπεύθυνο κράτος», στηλιτεύοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο» σε Τουρισμό και Μεταφορές, τα 25άρια τμήματα στα σχολεία και τις απολύσεις καθαριστριών.

Κατήγγειλε τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στο σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, το παραπέρα χτύπημα στο εισόδημα των εργαζομένων και την Κοινωνική Ασφάλιση, στο πλαίσιο της προσπάθειας κυβέρνησης και κεφαλαίου να φορτώσουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Από τις τοποθετήσεις πολλών συνδικαλιστών εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες που έχει η περίοδος υπάρχει η πείρα στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως απέδειξαν οι προηγούμενοι μήνες, ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός να παρέμβουν καθοριστικά στις εξελίξεις, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να αποτρέψουν νέες αντεργατικές ανατροπές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ