Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οργανώνουν μαζική απάντηση με πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής, δίνοντας συνέχεια στην πάλη ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και προετοιμάζοντας την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τα συνδικάτα σημαίνουν συναγερμό: Ενάντια στην πολιτική που εκθέτει την υγεία του λαού στον κίνδυνο της πανδημίας χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ενάντια στην ίδια πολιτική που επιτίθεται στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, φορτώνοντας για μια ακόμα φορά στην πλάτη τους τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Η σύσκεψη Ομοσπονδιών, Σωματείων και συνδικαλιστών, που έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αποφασίζοντας την οργάνωση του πανεργατικού συλλαλητηρίου, προσδιόρισε παράλληλα και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τα σωματεία σχεδιάζουν ήδη τις πρωτοβουλίες τους, διαμορφώνουν σχέδιο δράσης με συσκέψεις, συνελεύσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, ιεραρχώντας ψηλά το στόχο να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο και κάθε τίμιο συνδικαλιστή.

Αναλαμβάνουν δράση για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων κόντρα στα επόμενα βήματα της επίθεσης, που περιλαμβάνουν γενίκευση της «ευελιξίας», νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, επιβολή νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική και συλλογική δράση. Αναδεικνύουν το «ξεσάλωμα» της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, τις δραματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις με τις οποίες ξεκινά η σχολική χρονιά, την άθλια κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, που μέσα στην πανδημία έχουν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

Με τη δράση τους, τα συνδικάτα που μπαίνουν στη μάχη «σπάνε» τη σιωπή που θέλουν να επιβάλουν οι πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και σε άλλα συνδικαλιστικά όργανα. Προβάλλοντας αιτήματα με κριτήριο τις ανάγκες του λαού, δίνουν απάντηση στην προσπάθεια του εργατοπατερισμού να βάλει ακόμα πιο ενεργητικά πλάτη στην προώθηση των νέων αντεργατικών ρυθμίσεων.

Στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), διεκδικώντας μέτρα προστασίας και στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται μεταξύ άλλων οι εξής αγωνιστικές παρεμβάσεις:

-- Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί σε κινητοποίηση στα Προπύλαια και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 21/9, στις 11.30 π.μ., με βασικά αιτήματα να ανασταλούν τα χρέη σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, να επιδοτηθούν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι.

-- Ομοσπονδίες και Σωματεία της Αττικής προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22/9, στις 6 μ.μ., για τα κρούσματα κορονοϊού που πολλαπλασιάζονται σε χώρους δουλειάς. Καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα προστασίας και τον συγχρωτισμό των εργαζομένων που επιβάλλει η εργοδοσία, τονίζοντας την ευθύνη κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας. Στην κινητοποίηση καλούν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Τύπου - Χάρτου.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 28/9, στις 11 π.μ., ενώ το κλαδικό Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.), στο πλαίσιο της απόφασης για μέρα δράσης των εργαζομένων του κλάδου.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός θα βρεθεί στο επίκεντρο και μιας σειράς συσκέψεων, συνελεύσεων και εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών που προγραμματίζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις:

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας πραγματοποιεί το 2ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό του την Κυριακή 20/9, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Φθιώτιδας στη Λαμία (Οθωνος 3).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 20/9, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.

-- Το Εργατικό Κέντρο ν. Λάρισας καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε σύσκεψη που διοργανώνει την Τρίτη 22/9, στις 6.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου, για την οργάνωση της πάλης.

-- Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων οργανώνει την εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 23/9, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27/9, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι ΟΤΕ) στο Περιστέρι (πλησίον Μετρό «Αγ. Αντώνιος»).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27/9, στις 9 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org