Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΕΕ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Ακύρωσε τη συμμετοχή της σε κοινή άσκηση με Ρωσία - Λευκορωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία Βούτσιτς - Πούτιν

Πούτιν - Βούτσιτς συνομίλησαν χτες, μια βδομάδα μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στον Λευκό Οίκο (φωτ. από παλιότερη συνάντησή τους)

Copyright 2019 The Associated

Πούτιν - Βούτσιτς συνομίλησαν χτες, μια βδομάδα μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στον Λευκό Οίκο (φωτ. από παλιότερη συνάντησή τους)
Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τη γεωπολιτική επιρροή στα Βαλκάνια επιβεβαίωσε η χτεσινή ανακοίνωση ότι τελικά η Σερβία δεν θα πάρει μέρος σε κοινά γυμνάσια που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν χτες με Ρωσία και Λευκορωσία, με τον κωδικό «Σλαβική Αδελφότητα 2020».

Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, μίλησε για «ασφυκτικές» πιέσεις που ασκήθηκαν και - χωρίς να κατονομάσει την ΕΕ - πρόσθεσε ότι «μας ζητήθηκε να εγκαταλείψουμε τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία, με τίμημα ακόμη και την ευρωπαϊκή μας προοπτική αν δεν το πράξουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξαιτίας της «στρατιωτικής ουδετερότητας» η Σερβία παγώνει για ένα εξάμηνο όλες τις κοινές ασκήσεις με «ξένους εταίρους»: «Την επόμενη περίοδο δεν θα συμμετάσχουμε σε κοινές ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες με το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την ΕΕ, με κανέναν. Ούτε με την Ανατολή ούτε με τη Δύση». Είπε ακόμα ότι θα επανεξεταστεί και η συμμετοχή Σέρβων στρατιωτικών σε διεθνείς «ειρηνευτικές αποστολές».

Η ακύρωση της σερβικής συμμετοχής στα γυμνάσια με τη Ρωσία ήρθε μετά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές της βδομάδας (7/9) οι ηγέτες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας μέσα και από κοινή δήλωση την αφοσίωσή τους στο διάλογο της ΕΕ ως «βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία». Μάλιστα, στις 28 Σεπτέμβρη αναμένεται νέα συνάντηση Βούτσιτς, Χότι και Μπορέλ.

Συνομιλία Βούτσιτς - Πούτιν

Πάντως, χτες, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με δική του πρωτοβουλία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στις 4 Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον αλλά και τις διαβουλεύσεις που είχε στις 7 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες.

«Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τη ρωσο-σερβική εταιρική - στρατηγική σχέση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενώ «ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την προσωπική συμβολή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών και εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας μαζί του σε όλα τα διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Οσον αφορά το κρίσιμο (για το Βελιγράδι και όχι μόνο) θέμα του Κοσόβου, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε «τη θέση αρχής της Ρωσίας όσον αφορά την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης και συμβιβαστικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από το Βελιγράδι και θα καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πολύ πιο αναλυτική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η σερβική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του πως «ανεξάρτητα από το βάρος και την πολυπλοκότητα της γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής της θέσης, η Σερβία θα διατηρήσει την αρχή της στρατιωτικής ουδετερότητας και θα παραμείνει ένας πραγματικός και αφοσιωμένος εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η συνομιλία αφορούσε συνολικά την κατάσταση στα Βαλκάνια και οι δύο «επιβεβαίωσαν πως Σερβία και Ρωσία είναι ειλικρινείς φίλοι, με συνεργασία βασισμένη στο αμοιβαίο όφελος».

Επίσης, «ο Πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Πούτιν για τη διαρκή στήριξη της Ρωσίας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας, όπως και για τις προσπάθειες σχετικά με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», ενώ η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι «θα μπορούσε να παράσχει πολιτική στήριξη στις προσπάθειες της Σερβίας για την εδαφική της ακεραιότητα και να συντονίσει τις ενέργειές της στην εξωτερική πολιτική με τη Σερβία, με στόχο την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης».

Συζήτησαν ακόμα για τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών «που δυναμώνουν συνεχώς, εντοπίζοντας πάντως ότι οι ευκαιρίες συνεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ