Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος «στα χνάρια των καπνεργατών»

Μία ενδιαφέρουσα και όμορφη πρωτοβουλία πήραν οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΤΟ Καβάλας της ΚΝΕ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη. Με έναν ιστορικό περίπατο «στα χνάρια των καπνεργατών», μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ είχαν μία γνωριμία με την Ιστορία της πόλης τους κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιαίτερα δε με την ανάπτυξη του καπνεργατικού κινήματος και τη συμβολή του ΚΚΕ και της Νεολαίας του εκείνη την εποχή, της θρυλικής ΟΚΝΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία από τον Φάνη Γκερλεξή, στέλεχος του ΚΚΕ, για τα πρώτα βήματα του καπνεργατικού κινήματος της Καβάλας και τους σκληρούς όρους δουλειάς και ζωής των καπνεργατών, τη σύνδεση της δράσης του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ με το ντόπιο καπνεργατικό κίνημα, τη δημιουργία του πρώτου σωματείου και την εξέλιξη του καπνεργατικού κινήματος τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολούθησε ξενάγηση, κατά την οποία οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού και τα αντίστοιχα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν, αλλά και με την ίδια την ιστορία του καπνεργατικού κινήματος μέσα από έργα τέχνης και φωτογραφίες συνδικαλιστών της εποχής.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με περίπατο στην πόλη. Στάση έγινε στη θέση όπου βρισκόταν το «Αναγνωστήριο» του σωματείου των καπνεργατών, επόμενος σταθμός ήταν μία από τις μεγαλύτερες καπναποθήκες στις αρχές του 20ού αιώνα στην πόλη, συνεχίστηκε στην πλατεία Καπνεργάτη και η τελευταία στάση έγινε στο μέρος όπου βρίσκονταν οι καπναποθήκες Νικολάου Πετρίδη (Σουηδικού Μονοπωλίου) και όπου το 1932 σκοτώθηκε ένας 20χρονος καπνεργάτης, μετά από πυροβολισμούς των χωροφυλάκων. Στο συγκεκριμένο σημείο, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ κατέθεσαν μερικά λουλούδια.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και την εθελοντική αιμοδοσία που οργανώνεται στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ