Σοβαρά προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς των δήμων της Θεσσαλίας διαπίστωσαν τα κλιμάκια δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που αυτές τις μέρες έκαναν περιοδείες στους παιδικούς σταθμούς σε κάθε πόλη. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας, «ο μεγάλος αριθμός βρεφών, νηπίων και παιδιών, όπου σχεδόν τα 2/3 των αιτήσεων απορρίφθηκαν στη Λάρισα, σε συνδυασμό με τις επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία παιδιών και δασκάλων που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, σε συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, συνιστούν τεράστιο πρόβλημα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Συνέπεια των παραπάνω είναι να κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο η πλειοψηφία των δημοτικών ΚΔΑΠ και με απόλυση οι μισοί και πλέον από τους εργαζόμενους, έπειτα από έως και 18 χρόνια εργασίας στις συγκεκριμένες δομές. Ετσι, και ενώ από πέρυσι η κατάσταση προδιαγραφόταν πολύ δύσκολη, η δημοτική αρχή δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προετοιμασίας. Για άλλη μια χρονιά η σοβαρή έλλειψη νέων υποδομών οδηγεί σε 20άρια τμήματα ή σε τμήματα με σοβαρές ελλείψεις για την εύρυθμη λειτουργία τους. Ενώ τα τροφεία (από 50-70 ευρώ) απομυζούν από τις λαϊκές οικογένειες κάθε χρόνο 600.000 ευρώ».
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως η χρόνια υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί 1 εργαζόμενος για 20 βρέφη, και οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο κεντρικό μαγειρείο, που δίνουν αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν καθημερινά πάνω από 1.200 μερίδες φαγητού, χωρίς δική τους ευθύνη και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν δεν μπορούν να ανατρέψουν μια πραγματικότητα που αντικειμενικά μετατρέπει την Προσχολική Αγωγή σε «πάρκινγκ» παιδικών ψυχών. Εχουν δε να αντιμετωπίσουν και τη χρόνια εργασιακή τους ομηρία, καθώς η εφαρμογή 4 διαφορετικών εργασιακών σχέσεων (8μηνα, ΕΣΠΑ, μαθητεία, πρακτικάριοι) παρατείνει την αγωνία τους.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λάρισας καλεί τους γονείς και τους εργαζόμενους στις δομές να μη συμβιβαστούν με τις χαμηλές απαιτήσεις και τη «λοταρία της φτώχειας» που τους καλούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή να αποδεχτούν. Αντίθετα, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τον Σύλλογο, το Συνδικάτο Εργαζομένων και τις Επιτροπές Αγώνα, το γονεϊκό κίνημα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:
- Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ. Κατάργηση όλων των τροφείων.
- Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία, και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού.
- Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στη σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
- Δέσμευση χώρων για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.