Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ
«Ξεκρέμαστοι» μετά τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης

Ανακοίνωση της ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ με αφορμή τις απαντήσεις του υπουργού στην Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Eurokinissi

Οπως συνέβη και μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το Νοέμβρη τη Θάσο, έτσι και με αφορμή τις πρόσφατες, το ΚΚΕ ανέδειξε και στη Βουλή με την Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την Πέμπτη 27 Αυγούστου το σημαντικό ζήτημα των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων στο νησί, απαιτώντας παράλληλα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής απαίτησε την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% καθώς και έργα για τη θωράκιση της Θάσου τόσο από τις πλημμύρες όσο και από τις πυρκαγιές. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό κονδύλι στον προϋπολογισμό του δήμου για αντιπλημμυρικά και είναι ελάχιστα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, κάνει λόγο για «γενικόλογες απαντήσεις» με τις οποίες ο υφυπουργός προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση και να κρύψει «τον πραγματικό λόγο, που ενώ οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες "φωνάζουν" για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στο νησί, αυτά δεν υλοποιούνται». Μάλιστα, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ο υφυπουργός παρέπεμψε σε νέα πρόσκληση που θα γίνει το επόμενο διάστημα. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του δήμου είναι μεγάλες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «γιατί υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη που θεωρεί κόστος τα απαραίτητα για το λαό έργα, που δεν είναι για το λόγο αυτό επιλέξιμα και από την ΕΕ».

Επίσης, προσθέτει πως αν και ο υφυπουργός, αναφερόμενος στα ποσά των 600.000 ευρώ που έδωσε το προηγούμενο διάστημα και άλλες 200.000 τώρα, προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της, «η πραγματικότητα είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης, όσοι ανέλαβαν τις εργασίες αποκατάστασης από τις πλημμύρες του Νοέμβρη του 2019 ακόμα δεν έχουν πληρωθεί». Μάλιστα, τονίζει: «Και πλέον δεν αναλαμβάνει κανείς να εκτελέσει ακόμα και αυτά τα έργα που μπορεί να καλύψει η νέα χρηματοδότηση των 200.000, που φυσικά δεν φτάνει για το μέγεθος της ζημιάς».

Καταλήγοντας, η ΤΕ Θάσου σημειώνει πως αποκαλυπτική για την κυβερνητική πολιτική είναι «η καταγγελία που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει πως από το στάδιο της προκαταρκτικής αξιολόγησης δεν ανήκει η Θάσος σε ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμυρών».

Η ΤΕ Θάσου καλεί το λαό του νησιού σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει το κίνημα που θα διεκδικεί:

Αμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αποζημίωσή τους στο 100%. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Αμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές καθώς και να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης στο νησί της Θάσου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης(2021-10-19 00:00:00.0)
Καμία δεσμευση για πλήρη αποκατάσταση των πλημμυροπαθών σε Θάσο - Λαγκαδά(2020-08-28 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες(2019-11-27 00:00:00.0)
Παρέμβαση της ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο(2009-08-28 00:00:00.0)
«Πνίγηκαν» λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών υποδομών(2006-10-20 00:00:00.0)
«Ανοχύρωτα» νησιά απειλούνται από τις πλημμύρες(2004-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ