Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Προσωρινό καταφύγιο βρήκαν οι πρόσφυγες
  • Φιλοξενούνται με φροντίδα της ΤΑ και πολιτών, αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο, λόγω της κυβερνητικής αναλγησίας
  • Απόφαση απέλασης κοινοποίησαν στους 205, που κρατούνται στο παλιό αεροδρόμιο Χανίων

Alpha Τηλεόραση

Με την αγωνία για το πού, τελικά, θα καταλήξουν, ζουν οι 167 οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες - από το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν - που «πετάχτηκαν» από δουλέμπορους στη βραχονησίδα Γιούρα και από προχτές βράδυ φιλοξενούνται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου. Ο κίνδυνος της επαναπροώθησής τους προς την «κόλαση» απ' όπου απέδρασαν, εγκυμονεί πάντα - η κυβέρνηση δεν κρύβει τις αφιλόξενες διαθέσεις της προς τους πρόσφυγες, που αναζητούν σανίδα σωτηρίας στη χώρα μας - ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν πως η εγκατάστασή τους εκεί είναι προσωρινή.

Στο λιμάνι του Βόλου, οι πρόσφυγες έφτασαν με δυο μηχανότρατες μετά τα μεσάνυχτα. Από εκεί, οι πέντε γυναίκες και τα δυο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και οι υπόλοιποι στο εκθεσιακό κέντρο, που είχε ετοιμαστεί από το απόγευμα για την προσωρινή φιλοξενία τους. Μέχρι στιγμής και χάρη στις φροντίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών του Βόλου, κάπως βολεύονται, αλλά ουδείς κυβερνητικός αρμόδιος εγγυάται για τα περαιτέρω, καθώς η Ελλάδα, αν και την υπέγραψε το 1951, δεν τηρεί όλα όσα προβλέπονται για τους πρόσφυγες στη Συμφωνία της Λωζάνης. Είναι, δε, γνωστό ότι η κυβέρνηση δε φροντίζει, ώστε να υπάρξουν χώροι υποδοχής και διαβίωσης των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας...

Την κυβερνητική απουσία από το καθήκον φροντίδας αυτών των δύσμοιρων και ταλαίπωρων συνανθρώπων μας, έρχεται να καλύψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο λαός του Βόλου, ενώ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων έσπευσε το ΚΚΕ. Ο βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος, Ν. Γκατζής, επισκέφτηκε το χώρο φιλοξενίας τους και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα που έχουν. Παράλληλα, συζήτησε με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Σ' αυτήν την κατεύθυνση επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Στ. Μπένο, υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μεταφέροντάς του το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για έκτακτη οικονομική επιχορήγησή της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων, όπως σίτιση, ύδρευση κ.ά. Είχε, επίσης, επικοινωνία με τις αρχές του νομού, βοηθώντας στο συντονισμό των προσπαθειών και πήρε μέρος στη σύσκεψη εκπροσώπων αρμοδίων φορέων που πραγματοποιήθηκε γι' αυτόν το σκοπό.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν, επισκεπτόμενοι το χώρο φιλοξενίας των προσφύγων, και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Μαγνησίας.

Χανιά: Απόφαση απέλασης

Χτες η κυβέρνηση επέδωσε πρωτοχρονιάτικο μποναμά σε 205 πρόσφυγες που κρατούνται από τις αρχές Δεκέμβρη στο παλιό αεροδρόμιο Χανίων, σε χώρο που μόνο για φιλοξενία δεν προσφέρεται. Εφαρμόζοντας την πολιτική καταστολής και απέλασης απέναντι στα θύματα της παγκοσμιοποιημένης δυστυχίας, ζήτησε από τους αλλοδαπούς (Σύρους, Ιρακινούς, Πακιστανούς, Κούρδους, Αφρικανούς) να υπογράψουν ότι έλαβαν γνώση της απόφασης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την απέλασή τους. Είναι, δε, τόση η βιασύνη της κυβέρνησης να διώξει από την Ελλάδα τα ξένα «μιάσματα», ώστε το έγγραφο έχει συνταχθεί στις 7/12/2001, ενώ οι πρόσφυγες ήρθαν στη χώρα μας μια μέρα πριν! Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν τους έδωσε το χρονικό περιθώριο να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Οι τελευταίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις στις ελληνικές αρχές την περασμένη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ