Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μεγαλώνει η αγανάκτηση

Την οργή και αγανάκτησή τους, για τα τελευταία μέτρα αφανισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που πήρε η κυβέρνηση, εξέφρασαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στα Γιαννιτσά οι αγρότες της περιοχής. Με ψήφισμά τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα περιοριστικά μέτρα για το βαμβάκι, που οδηγούν στην καταστροφή χιλιάδες παραγωγούς και εξουσιοδοτούν τα διοικητικά συμβούλια των οργανώσεών τους να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε από τις δύο Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων και τον Αγροτικό Σύλλογο Γιαννιτσών, συμμετείχαν πολλά αγροτικά στελέχη και παραγωγοί, ενώ παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ψήφισμα, οι αγρότες ζήτησαν από τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους να μη μένουν μόνο στα ψηφίσματα, αλλά να προχωρήσουν άμεσα σε κάθε μορφής κινητοποίηση.

Ομως και η αγανάκτηση των παραγωγών των Κυμίνων - Μαλγάρων και Χαλάστρας του Νομού Θεσσαλονίκης έχει ξεχειλίσει μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για το βαμβάκι. Με τις ρυθμίσεις προβλέπεται περικοπή της καλλιέργειας του βαμβακιού κατά 700.000 στρέμματα από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Σε σύσκεψη για τις τελευταίες εξελίξεις στη βαμβακοκαλλιέργεια, που διοργανώνει σήμερα το βράδυ ο Αγροτικός Σύλλογος Κυμίνων, οι αγρότες της περιοχής θα συζητήσουν τον τρόπο αντίδρασης που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να καταγγελθούν οι αποφάσεις για το βαμβάκι. Ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα δημιουργείται με τα μέτρα αυτά σ' αυτή την περιοχή, που το κύριο προϊόν είναι η ρυζοκαλλιέργεια, αλλά το βαμβάκι και κατά δεύτερο λόγο το καλαμπόκι αποτελεί την αναγκαία εναλλακτική λύση. Πιο συγκεκριμένα στη Χαλάστρα, τα Κύμινα και τα Μάλγαρα οι αγρότες καλλιεργούν ρύζι για τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να το αντικαταστήσουν με άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, για ένα διάστημα 3-4 χρόνων. Με βάση την ανάγκη αυτή, οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια προσανατολίστηκαν στο βαμβάκι, χωρίς όμως να υπερβαίνει ο χρόνος καλλιέργειας του προϊόντος αυτού τα πέντε χρόνια. Ομως, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, ο υπολογισμός της μείωσης της καλλιέργειας του βαμβακιού και κατ' επέκταση η επιβολή του ατομικού πλαφόν θα υπολογιστεί από το μέσο όρο παραγωγής που δήλωσαν οι βαμβακοπαραγωγοί την τελευταία πενταετία. Ακόμα με βάση την τελευταία πενταετία θα υπολογίζεται και το ύψος της παραγωγής ανά περιοχή και εδώ δημιουργείται και θέμα επιβολής ατομικού πλαφόν παραγωγής.

Αρα στους παραγωγούς της περιοχής Μαλγάρων απαγορεύεται η συνέχιση της βαμβακοκαλλιέργειας ή υποχρεώνονται αυτοί να περιορίσουν το προϊόν αυτό στο ελάχιστο. Παράλληλα δεν τους δίνεται καμία άλλη λύση για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το σημερινό, έστω πενιχρό τους, εισόδημα. Είναι γνωστό ότι και για τις άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, ισχύουν οι ποσοστώσεις.

Εκφράζοντας την απόγνωση αυτή των παραγωγών, ο Αγροτικός Σύλλογος Κυμίνων, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, καταγγέλλει το υπουργείο Γεωργίας και γενικότερα την κυβέρνηση για τα μέτρα αφανισμού της βαμβακοκαλλιέργειας και την καλούν να τα αναθεωρήσει άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ