Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Βιάζονται να επιβάλουν τα νέα μέτρα!

Υπέρ της επίσπευσης διεξαγωγής των εκλογών τάχθηκε στη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Γ. Παπαντωνίου, με κύριο επιχείρημα ότι τα μέτρα - ασφαλιστικό, εργασιακά, φορολογικά - δεν μπορούν να περιμένουν...

Υπέρ της επίσπευσης των εκλογών, για πολλούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι η άμεση επιβολή του ορυμαγδού των μέτρων, στην προοπτική της μετα-ΟΝΕ εποχής, τάσσεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις του στη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ο υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα πρόσφατα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών ΕΚΟΦΙΝ την προηγούμενη Δευτέρα 31 Γενάρη, όπου και εγκρίθηκε το «Επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης 1999-2002». Απόφαση, η οποία, όπως είπε, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ένταξη στην ΟΝΕ. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου «το επόμενο και τελικό βήμα είναι η κατάθεση της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ στις αρχές Μαρτίου», ενώ πρόσθεσε με στόμφο ότι «εδώ κλείνει η δική μας προσπάθεια». Ο υπουργός, παράλληλα, με αρκετή ευκρίνεια τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με την επίκληση λόγων... «εθνικού συμφέροντος». Με αφορμή ερώτηση για το ενδεχόμενο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται 6 μονάδες της ΝΔ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, απάντησε ότι «το θέμα των δημοσκοπήσεων δεν έχει σχέση με το χρόνο προκήρυξης των εκλογών (!!!). Αυτό θα προσδιοριστεί με βάση αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον».

Το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας προβάλλει την άποψη, ότι η επίσπευση των εκλογών επιβάλλεται επειδή το τρίμηνο Απρίλη-Μάη-Ιούνη, οπότε και θα εξεταστεί ο ελληνικός φάκελος για την ένταξη στην ΟΝΕ, θα πρέπει να υπάρχει πολιτική νηνεμία και όχι αναταραχή. Αυτός όμως δε φαίνεται να είναι και ο πιο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας βιάζεται να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Οι πραγματικοί λόγοι, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχουν να κάνουν:

  • Με την επίσπευση του χρόνου λήψης του ορυμαγδού μέτρων - με πρώτο και κύριο το ασφαλιστικό - που οπωσδήποτε θα ληφθούν αμέσως μετά τις εκλογές, μέτρα για τα οποία έχει ήδη δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, τόσο στο τελευταίο συμβούλιο νομισματικής πολιτικής, όσο και στη σύνοδο υπουργών ΕΚΟΦΙΝ την προηγούμενη Δευτέρα.
  • Συνεργάτες του υπουργού παραπονούνται, ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος εμποδίζει την ομαλή πορεία του υπουργικού προγραμματισμού, με θέμα αιχμής το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά ένας τέτοιος παράγοντας, «όταν οι πολιτικοί έχουν το μυαλό τους στους ψηφοφόρους τους, μοιραίο δεν είναι το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων να πάει πίσω;».
  • Οσο μετατίθεται προς το τέλος του 2000 η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τόσο αποδυναμώνεται η ισχύς του προεκλογικού «πακέτου» μέτρων, γνωστού και ως «πακέτο Σημίτη», που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ