Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μεγάλες οι ελλείψεις ενώ η πανδημία φουντώνει

Χαρακτηριστικές καταγγελίες από Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία

Με την πανδημία να φουντώνει ξανά, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο από την κυβέρνηση προκειμένου να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν και με τους υπουργούς να κουνάνε το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης», όλο και πιο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση λόγω των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία με κριτήριο τις αξιώσεις του κεφαλαίου, περιορίζοντας τα όποια μέτρα σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφήνει εκτός κάδρου τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Οι καταγγελίες Σωματείων εργαζομένων σε νοσοκομεία επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υγειονομική προστασία. Πρόκειται για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων προστασίας, που επιβαρύνουν και όσους εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία, δίνοντας τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ φτάνουν σε τέτοιο σημείο που εκθέτουν γιατρούς και νοσηλευτές σε μεγάλους κινδύνους.

Μία Πνευμονολογική κλινική εφημερεύει σε ολόκληρη την Αττική!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πνευμονολογικής κλινικής του ΓΝΕ «Θριάσιο», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19, όμως εφημερεύει και για τα υπόλοιπα πνευμονολογικά περιστατικά, χωρίς να επικουρείται από άλλη Πνευμονολογική κλινική σε ολόκληρη την Αττική. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, που διαμορφώνει εστία διάδοσης του ιού σε πνευμονολογικούς ασθενείς, επιβαρυμένους με άλλες ασθένειες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι τις μέρες εφημερίας της κλινικής δέχεται εισαγωγές ασθενών (συμπεριλαμβανομένων και ασθενών με SARS-CoV-2) από ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από γειτονικές περιοχές (π.χ. πρώην νομοί Βοιωτίας, Κορινθίας και Αργολίδας).

Απαιτεί να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η Πνευμονολογική κλινική, αφού «στην κλινική εργάζονται μόνο έξι ειδικευμένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής να καλύπτονται μόνο από έναν πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και έναν σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και εξήντα πέντε (65) ασθενείς, διασκορπισμένους σε τρεις διαφορετικούς ορόφους και επτά διαφορετικές κλινικές. Οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με αρνητικότατες συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπόνηση των ίδιων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς».

Προσθέτει επίσης ότι «αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η κάλυψη των βαρδιών με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών, ιδιαίτερα τη μέρα της εφημερίας και την επόμενη, ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική 11ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, δεδομένου ότι αναγκάζονται να εργαστούν σε συνεχόμενες βάρδιες (απόγευμα - πρωί ή πρωί - νύχτα), με αρνητικές επιπτώσεις για την καταπόνηση της υγείας τους και την ασφαλή λειτουργία της κλινικής».

«Χαρακτηριστικό είναι ότι αντί για ενίσχυση με νοσηλευτικό προσωπικό, η Πνευμονολογική κλινική αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί η χορήγηση κανονικών αδειών τριών ολόκληρων εβδομάδων, αναγκαίων για την ανάπαυση συναδέλφων, που συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην καθημερινή "μάχη" τόσο ενάντια στον SARS-CoV-2 όσο και για τη νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών».

Αλλωστε, το Σωματείο αναδεικνύει ότι παρόμοιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του «Θριασίου» νοσοκομείου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 116 κενές οργανικές θέσεις γιατρών - που μόνο το 37% από αυτές καλύπτεται προσωρινά από 43 επικουρικούς γιατρούς, από τους οποίους οι 18 απολύονται μέσα στο 2020.

Αντίστοιχα, παραμένουν κενές 82 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η μοναδική εξαγγελία για πρόσληψη 6 μόνιμων νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και 2 τραυματιοφορέων δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις πρόσφατες αποχωρήσεις.

Το Σωματείο απαιτεί από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ «Θριάσιο» να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να συνεφημερεύει με άλλες Πνευμονολογικές κλινικές η Πνευμονολογική κλινική και να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, αντίθετα να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες.

Ελλείψεις σε μάσκες και γάντια

Να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, ιδιαίτερα σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, στα Νοσοκομεία της Σάμου και Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) και σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών, απαιτούν τα σωματεία εργαζομένων των παραπάνω νοσοκομείων.

Στο Νοσοκομείο Σάμου, σε όλα τα τμήματα υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες Υγείας.

Στο ΠΑΓΝΗ χορηγείται μια μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια, υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε γάντια.

Τα σωματεία σημειώνουν ότι αν και μεγαλώνουν οι πιθανότητες για αναζωπύρωση και εμφάνιση 2ου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. «Δεν έχει εξασφαλίσει με κεντρική προμήθεια την επάρκεια υγειονομικού υλικού, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε έχει χορηγήσει επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων μονάδων Υγείας. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έπρεπε να έχουν γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, δεν έχουν γίνει», καταγγέλεται ανάμεσα σε άλλα, και στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται τα εξής: Να καλυφθούν άμεσα, με κεντρική προμήθεια, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, με προτεραιότητα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Ενταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να γίνονται περιοδικά λήψεις τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών, καθώς και σε όλους τους ασθενείς που γίνονται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά την κοινοποίηση οδηγίας του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της οποίας «η υπηρεσία κάλεσε συλλήβδην τους συναδέλφους που - έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας - έχουν συμπεριληφθεί με αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αγωνιούν, απευθύνοντας σχετικά ερωτήματα στην υπηρεσία σχετικά με το αν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ελαχιστοποίησης της έκθεσής τους στον κίνδυνο επιμόλυνσης με τον ιό. Μέτρα που αφορούν είτε τη χωροταξική διαμόρφωση και ατομικά μέσα προστασίας (πέραν της τυπικής στολής - απλής μάσκας) είτε αλλαγή καθηκόντων κ.λπ.

Και όπως αναφέρει το Σωματείο, «από τις απαντήσεις της Διοίκησης (τις οποίες μας γνωστοποίησαν οι συνάδελφοι), αλλά κι όπως είναι άλλωστε οφθαλμοφανές στον κάθε εργαζόμενο στο νοσοκομείο, τα μέτρα αυτά και οι δέουσες συνθήκες εργασίας αυξημένης ασφάλειας δεν υπάρχουν. Και προφανώς, οι προτροπές "μάσκα - απόσταση - απολυμαντικό - αερισμός", που ισχύουν ως οδηγία για τον γενικό πληθυσμό και άλλους εργασιακούς χώρους, είναι επιεικώς ανεπαρκείς όταν αναφερόμαστε σε υγειονομικούς με σοβαρά ζητήματα υγείας, καθώς η ίδια η φύση της δουλειάς τους (για τη συντριπτική πλειοψηφία) επιβάλλει την εκ του σύνεγγυς εξέταση και περίθαλψη - θεραπεία των ασθενών!», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων.

Παράλληλα, ζητά από τον διοικητή του Νοσοκομείου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του δικαιώματος της κανονικής άδειας των εργαζομένων, με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζονται στοιχειώδεις όροι υγείας και ασφάλειας του προσωπικού, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην επόμενη περίοδο, που ήδη προδιαγράφεται ιδιαιτέρως απαιτητική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ