Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέο πακέτο φοροαπαλλαγών και προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους

Νέο πακέτο φοροαπαλλαγών, επιχορηγήσεων και πλήθος άλλων προνομίων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, κατέθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή και ήδη από χτες συζητείται σε επίπεδο αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων, ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και λοιπές διατάξεις».

Οπως επιβεβαιώνεται και από τον τίτλο του, το νομοσχέδιο πέρα από τις ρυθμίσεις που περιέχει για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, στο όνομα της προώθησης της «υγιούς επιχειρηματικότητας», πολύ συνοπτικά προβλέπει «ισχυρά φορολογικά κίνητρα», όπως με φοροαπαλλαγές 100% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ερευνα και την Ανάπτυξη στη βάση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Επίσης χρηματοδοτική κάλυψη για τον εκσυγχρονισμό παγίων των επιχειρήσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις, επιχορήγηση επενδυτών για τη δημιουργία ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Αλλωστε, ο αρμόδιος υπουργός Αδ. Γεωργιάδης ήταν σαφέστατος ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο σκοπός είναι «να κάνουμε τη ζωή των επενδυτών καλύτερη». «Ολος ο σκοπός του νομοσχεδίου μας είναι να επιταχύνουμε την καπιταλιστική δραστηριότητα». Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή φάνηκε από τα όσα ανέφερε η εισηγήτριά του, Θ. Τζάκρη, που βρήκε ότι ο πυρήνας (και αυτού) του νομοσχεδίου προέρχεται από νομοσχέδιο που είχε έτοιμο ο ΣΥΡΙΖΑ «αλλά δεν πρόλαβε».

Υλοποίηση των αξιώσεων του ΣΕΒ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε άρθρα όπως το 46, που προβλέπει «τεράστια φοροαπαλλαγή για ομίλους για δαπάνες της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, 100% υπεραπόσβεση, δηλαδή για 100 ευρώ δαπάνη, 200 ευρώ απαλλαγή εισοδήματος από το φόρο».

Σχολίασε ακόμα το άρθρο 41, που εντάσσει τις ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις στον αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας ότι προωθεί τη διείσδυση του κεφαλαίου στον αθλητισμό, την κατοχύρωση και νομοθετικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την «ανταποδοτικότητα και την οριστική παράδοση αθλημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Οσον αφορά τις διατάξεις για το παρεμπόριο, σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους έλεγχοι δεν αναιρούν τους βασικούς νόμους της ελεύθερης αγοράς, που οδηγεί "το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό", ούτε αναιρούν τις γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ