Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ
Βίντεο με νέες φρικιαστικές λεπτομέρειες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες φρικιαστικές λεπτομέρειες για τον κυνισμό των αστυνομικών στην εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μάη, αποκαλύπτουν πλάνα από τις κάμερες στα σώματα των δύο αστυνομικών της Μινεάπολις που συμμετείχαν στη σύλληψή του.

Στα πλάνα, ο Φλόιντ εμφανίζεται φοβισμένος από την αστυνομική βία να φωνάζει «δεν είμαι κακός, δεν είμαι τέτοιος τύπος» και να παρακαλάει τους αστυνομικούς να τον αφήσουν. Σε λίγα λεπτά, ενώ ο Φλόιντ βρίσκεται στο έδαφος και ψυχορραγεί, ακούγεται η φωνή ενός αστυνομικού: «Νομίζω ότι πέθανε». «Ολοι εντάξει, όμως;», ρωτάει κάποιος άλλος. «Ναι - καλά μέχρι τώρα», λέει ένας. Ενας άλλος - προφανώς ο Λέιν - λέει: «Το γόνατό μου μπορεί να είναι λίγο γδαρμένο, αλλά θα ζήσω»...

Χτες, έγινε γνωστό ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ κατέθεσε μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ενάντια στην πόλη της Μινεάπολις και στους τέσσερις αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, διεκδικώντας χρηματική αποζημίωση. Η αγωγή κατατέθηκε στο αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο στη Μινεάπολις από τον Μπεν Κραμπ, δικηγόρο πολιτικών δικαιωμάτων, που έχει εκπροσωπήσει νομικά άλλες οικογένειες σε υποθέσεις θανάτων Αφροαμερικανών στα χέρια της αστυνομίας. Ο Κραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, έκανε λόγο για έναν «άδικο θάνατο, μια μήνυση για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων». Η οικογένεια του 46χρονου Αφροαμερικανού, που έγινε σύμβολο σε μια σειρά από κινητοποιήσεις ενάντια στον ρατσισμό και την κοινωνική ανισότητα, ζητά χρηματικό ποσό για αντισταθμιστικές, ειδικές και τιμωρητικές αποζημιώσεις από τους αστυνομικούς και αντισταθμιστικές και ειδικές αποζημιώσεις από την πόλη.

Στο μεταξύ, προκλητική ήταν και η απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του «CBS News», γιατί Αφροαμερικανοί εξακολουθούν να πεθαίνουν στα «χέρια» των δυνάμεων επιβολής του νόμου: «Το ίδιο ισχύει και για τους λευκούς. Τι τρομερή ερώτηση! Παρεμπιπτόντως, περισσότεροι λευκοί, περισσότεροι»...

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να υπολείπεται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις, με πολλούς και από τον χώρο των Ρεπουμπλικανών να δηλώνουν ανοικτά ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, γιατί «διχάζει την κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ