Copyright 2020 The Associated |
Μονάδα του αρμενικού πυροβολικού στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν |
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν άρχισαν και πάλι χτες τις διασυνοριακές συγκρούσεις, έπειτα από μια μέρα κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών που αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ξεκίνησε τις εχθροπραξίες.
Τα δύο υπουργεία ανέφεραν, σε χωριστές ανακοινώσεις, πως «μάχες διεξάγονται» από χτες το πρωί στο βόρειο σύνορο, μετά από μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός, ενώ καμιά πλευρά δεν έκανε λόγο για απώλειες. Το Αζερμπαϊτζάν διευκρίνισε μόνο ότι δεν καταγράφηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων.
«Επειτα από σφοδρή μάχη, ο εχθρός απωθήθηκε», ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι το πρωί εμπόδισε «μια απόπειρα διείσδυσης». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν «να σφυροκοπούν τα χωριά Εγκεπάρ και Μοβσές με όλμους και πυροβόλα D30».
Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως «από το πρωί της 16ης Ιούλη, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας επιχείρησαν ξανά να επιτεθούν στις θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο τμήμα των συνόρων στην περιοχή Τοβούζ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χωριά Αγκντάμ, Ντονάρ Γκουστσού και Βαχιντλί δέχονται «πυρά βαρέων όπλων και όλμων».
Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν την Κυριακή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα δύο κράτη βρίσκονται σε διαμάχη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 για την περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ το οποίο έχει αυτονομηθεί, ενώ βρίσκεται στο έδαφος στο Αζερμπαϊτζάν, με ισχυρό αρμένικο πληθυσμό. Η ουσία της σύγκρουσης είναι ότι ο Νότιος Καύκασος, μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, είναι περιοχή οξυμένου ανταγωνισμού μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, γιατί αποτελεί διάδρομο αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, την Τετάρτη παρατηρήθηκαν ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα στα αρμενικά - τουρκικά σύνορα. Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Γκιουμρί, στη δυτική Αρμενία στα σύνορα με την Τουρκία και - σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα - η κίνηση θεωρήθηκε προειδοποίηση προς την Τουρκία, να μην αναμειχθεί.
Η Τουρκία έχει στηρίξει ανοιχτά και από την πρώτη στιγμή το Αζερμπαϊτζάν, με το υπουργείο Αμυνας της χώρας να ανακοινώνει πως θα στείλει στο Αζερμπαϊτζάν «ό,τι βοήθεια κριθεί απαραίτητη».