Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Ανησυχία για δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ραγδαία είναι η διάδοση του κορονοϊού στο Μεξικό

Copyright 2020 The Associated

Ραγδαία είναι η διάδοση του κορονοϊού στο Μεξικό
Ο αυξημένος ρυθμός διάδοσης του SARS-Cov-2 που προκαλεί την πανδημία COVID-19, στην αμερικανική ήπειρο πρωτίστως αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία, με πολλούς ειδικούς να κάνουν λόγο ήδη για ένα δεύτερο κύμα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν 13.097.695, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τις 572.591. Στις ΗΠΑ, που «οδηγούν» τον κατάλογο των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους, οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 3,4 εκατομμύρια και οι νεκροί έφτασαν τις 137.839. Μόνο την Κυριακή καταγράφηκαν 59.747 νέα κρούσματα και με αυτούς τους ρυθμούς καθημερινά (κάποιες μέρες ξεπερνάνε και τα 62.000 - 65.000) η κατάσταση βαίνει να γίνει ανεξέλεγκτη, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του Προέδρου Ντ. Τραμπ, που έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις για την έλλειψη μέτρων και ο οποίος αναγκάζεται να εμφανίζεται πλέον με μάσκα.

Δεύτερη σταθερά βρίσκεται η Βραζιλία, με τα κρούσματα να έχουν φτάσει 1,8 εκατ. και οι νεκροί τους 72.151, με τον αντιδραστικό Πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, που χαρακτήριζε την πανδημία «γριπούλα», να είναι και ο ίδιος άρρωστος από τον κορονοϊό. Ακολουθούν η Ινδία με 889.397 κρούσματα και 23.335 νεκρούς, η Ρωσία με 733.669 και 11.439 αντίστοιχα και σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων ακολουθούν το Περού, η Χιλή, η Ισπανία, το Μεξικό, που ωστόσο είναι στην 4η θέση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων, 35.006 (από σχεδόν 300.000 κρούσματα). Ετσι το Μεξικό βρίσκεται πιο πάνω και από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία που χτυπήθηκαν σφοδρά τους προηγούμενους μήνες. Στην Ισπανία, στην Καταλονία η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στην καραντίνα σε κάποιες περιοχές, ωστόσο δικαστήρια ακύρωσαν την απόφαση αυτή, με την κυβέρνηση να επιμένει στην εφαρμογή της.

Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι στις περισσότερες καπιταλιστικές χώρες αργά ή γρήγορα τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση, ενώ η προσπάθεια για θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου συνοδεύεται πάντα με ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων και διάτρητα «υγειονομικά πρωτόκολλα» ειδικά στον τομέα του τουρισμού.

Καθημερινά καταγράφονται αυξημένα κρούσματα και στις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία), σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας και στην Κίνα κυρίως «εισαγόμενα».

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λαϊκών νοικοκυριών λόγω των περιοριστικών μέτρων στο Ισραήλ έβγαλε το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους του Τελ Αβίβ χιλιάδες διαδηλωτές. Το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους, που συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία Ράμπιν, ήταν εργαζόμενοι ή άνεργοι σε τομείς που πλήττονται από την πανδημία, όπως ο τουρισμός και η ψυχαγωγία. Η ανεργία στο Ισραήλ αυξήθηκε στο 21% από τον περασμένο Μάρτη και τα «πακέτα βοήθειας», που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, καθυστερούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ