Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δώρα στους σχολάρχες, τσάκισμα των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Ενα νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση το οποίο ικανοποιεί χρόνια αιτήματα των σχολαρχών, τσακίζοντας τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και το έδωσε στη διαδικασία της διαβούλευσης. Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έντυσε το νομοθετικό εγχείρημα με λέξεις όπως «ευελιξία» και «αυτονομία» για τα ιδιωτικά σχολεία, πράγμα που μεταφράζεται σε διεύρυνση της δυνατότητας των σχολαρχών να πουλούν κάθε είδους «εκπαιδευτικές» υπηρεσίες χωρίς κανέναν έλεγχο, καθώς και να «διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό», δηλαδή τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς τους, με όρους κοινού ιδιωτικού δικαίου, καταργώντας όποιες ρήτρες προστασίας υπήρχαν ενάντια στις απολύσεις.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας είπε ότι καταργούνται οι διετείς συμβάσεις εργασίας και πλέον θα προσλαμβάνονται απευθείας με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που θα εμπίπτουν στην κοινή εργατική νομοθεσία και αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός γι' αυτές θα είναι η Επιθεώρηση Εργασίας. Ομως, οι διετείς συμβάσεις είχαν έναν χαρακτήρα «δοκιμαστικό» και μετά τη διετία, οι εκπαιδευτικοί υπέγραφαν νέα σύμβαση αορίστου χρόνου, με βάση την οποία για να απολυθεί ένας εκπαιδευτικός έπρεπε αυτό να εγκριθεί από μια ειδική επιτροπή δικαστικών, με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Τώρα, με τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου των απολύσεων και στην ουσία αυτές «απελευθερώνονται». Επίσης, δίνει στους σχολάρχες τη δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως της προϋπηρεσίας τους.

Κατά τ' άλλα, η υπουργός δίνει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να συστεγάζονται με κάθε άλλου είδους ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις (φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κολέγια κ.ο.κ.), ευνοώντας έτσι τους μεγάλους επιχειρηματικούς εκπαιδευτικούς ομίλους. Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να πουλούν ό,τι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θέλουν, όλες τις ώρες της ημέρας και το καλοκαίρι, χωρίς να τις δηλώνουν πουθενά (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα), και να αξιοποιούν κατά το δοκούν τις εγκαταστάσεις των σχολείων.

Για να «χρυσώσει το χάπι» στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι θα μπορούν να δουλεύουν σε όλες αυτές τις έξτρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επιπλέον αμοιβή, κάτι όμως που έτσι κι αλλιώς ίσχυε, ενώ τώρα φαίνεται ότι υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, της μείωσης ωραρίου κ.λπ., οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων θα κάνουν την εργασία τους «λάστιχο» ανάμεσα στα σχολεία και στα κάθε είδους φροντιστήρια και δραστηριότητες που θα πουλούν οι όμιλοι παράλληλα.

Ακόμα, με το νομοσχέδιο καταργείται ο έλεγχος σκοπιμότητας στους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και στην επιλογή των διευθυντών και υποδιευθυντών τους, και παραμένει μόνο ο έλεγχος νομιμότητας, ενώ δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής μαθητή από ένα ιδιωτικό σχολείο σε άλλο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, που ανακοίνωσε επίσης χτες η Ν. Κεραμέως, θα ακολουθήσουν κι άλλα νομοσχέδια, για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αλλά και για τις δομές υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ