Σάββατο 27 Ιούνη 2020 - Κυριακή 28 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το θολό μέλλον του αθλητισμού και οι κυβερνητικές αλχημείες

Τα από πριν μεγάλα προβλήματα στη δουλειά των αθλητικών σωματείων επιδεινώθηκαν από την πανδημία και μετά
Τα από πριν μεγάλα προβλήματα στη δουλειά των αθλητικών σωματείων επιδεινώθηκαν από την πανδημία και μετά
Οι συνέπειες της πανδημίας στη λειτουργία ομοσπονδιών και σωματείων και οι αναβολές προπονήσεων, αγώνων και πρωταθλημάτων καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την «επόμενη μέρα» του ελληνικού αθλητισμού. Αλλωστε ήρθαν να προστεθούν σε μια ήδη προβληματική κατάσταση, αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στον αθλητισμό από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με βασικότερη την όλο και μεγαλύτερη μείωση των αθλητικών επιχορηγήσεων προς ομοσπονδίες και σωματεία, που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ετήσιες πάγιες ανάγκες τους. Από όλη αυτήν την κατάσταση πλήττονται τόσο οι άνθρωποι του αθλητισμού (προπονητές - αθλούμενοι) και οι οικογένειές τους όσο και οι εργαζόμενοι στο χώρο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις μεγαλοστομίες για στήριξη του αθλητισμού μετά την πανδημία, είναι πλέον εμφανές πως με τις επιλογές της όχι μόνο δεν απαντά στα προβλήματα αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα. Καθώς άλλωστε πλησιάζουν οι επερχόμενες εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες, οι κυβερνητικές πρακτικές φαίνεται πως έχουν απώτερους σκοπούς, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τα διοικητικά πράγματα στον αθλητισμό.

Ομοσπονδίες: Στο «πόδι» για επιχορηγήσεις και κυβερνητικές παρεμβάσεις

Η πρόσφατη ανακοίνωση των αθλητικών επιχορηγήσεων για το 2020 από τη ΓΓΑ, όπου για άλλη μια χρονιά εφαρμόστηκε η τακτική της μείωσης, στάθηκε αφορμή να ξεσηκωθούν οι περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες. Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το περιβόητο πρόγραμμα αξιολόγησης «Χίλων» ως κριτήριο καταβολής των επιχορηγήσεων, δεν έπεισε κανέναν... Εξάλλου δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις που αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία του εν λόγω συστήματος, όπως στην περίπτωση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, που αν και κατείχε την πρώτη θέση στο σύστημα αξιολόγησης είδε την επιχορήγησή της να μειώνεται σε σχέση με πέρυσι κατά 180.000 ευρώ ή 8% - από τις μεγαλύτερες μειώσεις που καταγράφηκαν.

Από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν αθλητικά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης
Από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν αθλητικά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης
Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, οι ομοσπονδίες καταγγέλλουν προσπάθεια της κυβέρνησης για παρέμβαση στις διοικητικές υποθέσεις του αθλητισμού, με στόχο τον έλεγχό του, μπροστά και στις εκλογές στις ομοσπονδίες. Οπως μάλιστα επισημαίνουν οι άνθρωποι του αθλητισμού, ρόλου αρωγού στην προσπάθεια αυτή παίζει το «Μητρώο Αθλητικών Φορέων» για την καταγραφή των σωματείων. Τόσο οι μέχρι τώρα ενέργειες του υφυπουργού Αθλητισμού, τονίζουν οι ομοσπονδίες, όσο και αυτές που αναμένεται να ακολουθήσουν, όπως η κατάθεση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, στόχο έχουν την επίθεση της κυβέρνησης σε ανθρώπους του αθλητισμού και στο ίδιο το αθλητικό κίνημα.

Αθλητικά σωματεία: Το αβέβαιο μέλλον και η θηλιά του «Μητρώου»

Αλλά και στα αθλητικά σωματεία το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Ηδη πριν από την πανδημία η κατάσταση ήταν οριακή, με τη μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που απειλούσαν μέχρι και την ύπαρξή τους, ενώ τώρα τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Η επαναφορά της απευθείας χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά το 2012, όπως φάνηκε κάθε άλλο παρά δίνει λύση στα προβλήματα. Η επιχορήγηση ύψους 12 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά μεταφράζεται σε ένα ποσό μόλις 2.000 ευρώ περίπου για καθένα από τα περίπου 5.000 σωματεία που έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο» μέχρι σήμερα. Ποσό - σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των σωματείων τα τελευταία χρόνια.

Από την πρόσφατη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, με εκπροσώπους αθλητικών ομοσπονδιών
Από την πρόσφατη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, με εκπροσώπους αθλητικών ομοσπονδιών
Παράλληλα, τα κυβερνητικά τερτίπια με την εγγραφή στο «Μητρώο» ως προϋπόθεση χρηματοδότησης «θολώνουν» ακόμα περισσότερο το μέλλον αρκετών σωματείων. Ηδη εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από πολλούς φορείς για το πολύπλοκο σύστημα εγγραφής, το οποίο σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρακτικά αφήνει πλήθος σωματείων εκτός «Μητρώου». Τεράστιες αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία έχει επιλέξει να θεσπίσει ως βασικό κριτήριο για την επιβίωση ενός σωματείου ένα γραφειοκρατικό μέτρο - έχοντας βέβαια τους λόγους της (βλ. εκλογές στις ομοσπονδίες) - αντί για την πραγματική του υπόσταση, που έχει να κάνει με την αθλητική δραστηριότητα, τη συμμετοχή σε πρωταθλήματα, τα τμήματα ακαδημιών, τον αριθμό μελών κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ