Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2020 - αριθ. φύλλου: 13531

Η φωνή του λαού δεν φιμώνεται!

Δ. Κουτσούμπας: Είναι νομοσχέδιο κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής. Το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε και στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους που ήθελαν να βάλουν στο γύψο τη λαϊκή διεκδίκηση

  • Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το νομοσχέδιο που θέτει απαράδεκτους περιορισμούς στη δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με ενίσχυση του πλέγματος καταστολής, για τον περιορισμό της λαϊκής διαμαρτυρίας και των διεκδικήσεων.
  • Σε θέση μάχης τα συνδικάτα για να πάρει αποφασιστική απάντηση η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να μπουν στο γύψο οι αγώνες του λαού.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το καπάκι...

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ, που «κλείνει» οριστικά το σκάνδαλο «Novartis», αποτελεί τρανή επιβεβαίωση όσων έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή για την πραγματική διάσταση του σκανδάλου, κόντρα στην προσπάθεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να συγκαλύψουν την ουσία και να βγάλουν λάδι το σύστημα που γεννάει σκάνδαλα, διαπλοκή και διαφθορά. Αυτό το σάπιο σύστημα υπηρετούν όλοι μαζί, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση.

Τα «αθέμιτα μέσα», που χρησιμοποιούσε η ελβετο-γερμανική πολυεθνική του Φαρμάκου στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, για να βελτιώνει τη θέση της στον ανταγωνισμό, δεν είναι εξαίρεση. Αντίθετα, αποτελούν συνηθισμένη πρακτική στον τρόπο που γίνονται οι «μπίζνες» στον καπιταλισμό, πολλές φορές μάλιστα με το μανδύα της «νομιμότητας».

Αυτό φανερώνουν οι αμέτρητες τέτοιες περιπτώσεις «διαπλοκής» και «διαφθοράς» που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, με πιο εμβληματικό στη χώρα μας το σκάνδαλο «Siemens».

Ειδικά για την υπόθεση «Novartis», το έδαφος πάνω στο οποίο «εκκολάφτηκε» το σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου.

Το γεγονός δηλαδή ότι το Φάρμακο στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα, που η παραγωγή και η διακίνησή του αποφέρουν κέρδη στα μονοπώλια. Γι' αυτό επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά, να πετάξουν «εκτός» τους ανταγωνιστές τους. Και ο λογαριασμός, όπως πάντα, καταλήγει στο λαό.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η αποκάλυψη του σκανδάλου δεν άλλαξε το γεγονός ότι χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα από την τσέπη τους τα φάρμακα, ενώ στις πλάτες τους παίζονται παιχνίδια δισεκατομμυρίων, με αυξομειώσεις στις τιμές, «πατέντες» και γενόσημα, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και άλλα.

Ακόμα και η μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, την περίοδο για την οποία ελέγχθηκε η «Novartis», φορτώθηκε εξολοκλήρου στα λαϊκά στρώματα, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πληρωμές για τα φάρμακα, καλύπτοντας τις απώλειες που είχαν οι πολυεθνικές από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Οι ανταγωνισμοί για το κέρδος ανάμεσα σε επιχειρήσεις - μεγαθήρια είναι και η αιτία για την οποία τέτοια μεγάλα σκάνδαλα, με παγκόσμια εμβέλεια, έρχονται τελικά στο φως.

Στην προκειμένη περίπτωση, πίσω από το σκάνδαλο της «Novartis» κρύβεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια, κυρίως γερμανικά, ο οποίος έχει πολλά «επεισόδια» και εξελίσσεται σε πολλά διαφορετικά «γήπεδα», πέρα από το επιχειρηματικό.

Θυμίζουμε ότι το 2016 έκλεισαν με εξωδικαστικό συμβιβασμό δύο ακόμα υποθέσεις που «αποκάλυψαν» και διερεύνησαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ: Η υπόθεση με την αλλοίωση των εκπομπών ρύπων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» και εκείνη της χειραγώγησης των επιτοκίων από το παράρτημα της γερμανικής Deutche Bank στις ΗΠΑ.

Αντίστροφα, με πρωτοβουλία κυρίως της Γερμανίας, στην ΕΕ έχει ανοίξει ζήτημα φορολόγησης και αυστηρότερων εμπορικών κανόνων για τις αμερικανικές πολυεθνικές της τεχνολογίας και του διαδικτύου, ενώ κατά καιρούς αναζωπυρώνεται η κόντρα ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ανταγωνιστές της αεροναυπηγικής.

Οπως και όλα τα προηγούμενα σκάνδαλα, που «αποκαλύφθηκαν» με πανομοιότυπο τρόπο, έτσι κι αυτό της «Novartis», αφού έκανε τον κύκλο του, έκλεισε «αναίμακτα», με την επιβολή προστίμων, που τις περισσότερες φορές προβλέπονται ακόμα και στους προϋπολογισμούς των πολυεθνικών, σε περίπτωση που «κάτι πάει στραβά» στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Ούτε γάτα ούτε ζημιά λοιπόν για τα μονοπώλια του Φαρμάκου. Κι αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν την εξέλιξη στις ΗΠΑ ως επιβεβαίωση της ανάγνωσης που κάνει ο καθένας για το σκάνδαλο της «Novartis», συντηρώντας τον μεταξύ τους ψευτοκαβγά.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να τους παρακολουθήσει. Αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά ότι το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, η παραγωγή και ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός με σκοπό το κέρδος, το ίδιο το σάπιο σύστημα, που στο έδαφός του ευδοκιμεί κάθε είδους διαπλοκή ανάμεσα στο κράτος και επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόσφατος διάλογος Παππά - Μιωνή.

Αυτό το σύστημα πρέπει να «κλειδώσει» στο στόχαστρο ο λαός, απαιτώντας παράλληλα την πλήρη διερεύνηση και την καταδίκη όσων εμπλέκονται στα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια, κάθε φορά που ανοίγει το καπάκι του υπονόμου.


«ΑΝΟΙΓΜΑ» ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Μεγαλοξενοδόχοι και επιχειρηματικοί όμιλοι επιβάλλουν τους όρους
  • ΚΚΕ: Τις απαιτήσεις τους υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, ενώ σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθεί να καθησυχάσει το λαό, θέτει σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία
  • Ερώτηση του ΚΚΕ για το δικαίωμα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στις διακοπές και την αναψυχή

ΣΕΛ.  7

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ «ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ»
Πολύτιμο εφόδιο γνώσης για τη διαμόρφωση αγωνιστικής στάσης από κάθε στρατευμένο

Παρουσία πλήθους κόσμου από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, έγινε χτες από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, η παρουσίαση της έκδοσης «Φύλλο Πορείας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, η στρατιωτική θητεία και οι νέοι».


ΣΕΛ.  14   -   16


ΕΕΔΥΕ
Διαμαρτυρία στην ισραηλινή πρεσβεία για την προσάρτηση Παλαιστινιακών εδαφών

Αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. Σήμερα στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  21
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ανεβάζουν ταχύτητες για ευρωατλαντικές «διευθετήσεις»

ΣΕΛ.  6
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κινητοποιήσεις αύριο σε καταστήματα του ΕΛΓΑ

ΣΕΛ.  18
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την απέρριψε η κυβέρνηση, έχασαν τη μιλιά τους και τα άλλα κόμματα

ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ