Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τη «New START»

BIENNH.--

Στον ορισμό τεχνικών ομάδων εργασίας για τη στρατηγική σταθερότητα προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για τον έλεγχο των όπλων και συγκεκριμένα για την ανανέωση της συνθήκης «New START» που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Βιέννη.

Μετά από συνομιλίες περίπου 10 ωρών, ο Αμερικανός εκπρόσωπος, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στη Βιέννη ήταν πολύ θετικός. Λεπτομερείς συζητήσεις για πλήρες φάσμα πυρηνικών θεμάτων. Αρχισαν τεχνικές ομάδες εργασίας. Καταρχήν συμφωνία για τον δεύτερο γύρο».

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΞ αρκέστηκε να δηλώσει, μετά τις συνομιλίες, ότι οι αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν την παράταση της Συνθήκης για τη Μείωση των Νέων Στρατηγικών Οπλων («New START»), η οποία πρόκειται να λήξει το Φλεβάρη του 2021, διατηρώντας τη σταθερότητα στο πλαίσιο και της λήξης της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF).

Η Συνθήκη «New START» υπογράφτηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010 και προβλέπει μείωση του αριθμού των στρατηγικών εκτοξευτών πυρηνικών πυραύλων σε 700 και περιορίζει, επίσης, τον αριθμό των αναπτυσσόμενων στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών στις 1.550. Αν τελικά οι δύο πλευρές συμφωνήσουν η Συνθήκη θα επεκταθεί για ακόμη 5 χρόνια.

Οι ΗΠΑ επέμεναν στις συνομιλίες να συμμετάσχει και η Κίνα, η οποία αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον «έλεγχο των εξοπλισμών» με το επιχείρημα ότι οι εξοπλισμοί της προορίζονται για «ειρηνικούς σκοπούς». Μάλιστα, ο Μπίλινγκσλι δημοσίευσε - για τις εντυπώσεις - σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία των κενών θέσεων με κινεζικές σημαίες από την αίθουσα διαπραγματεύσεων, κατηγορώντας την Κίνα ότι παραιτήθηκε από τις συνομιλίες. Ο Ριάμπκοφ επισήμανε χτες από την πλευρά του ότι δεν είναι ρεαλιστικό οι ΗΠΑ να αναμένουν από την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι αποχωρούν από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies Treatment), εμφανίζονται έτοιμες να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους αναζητώντας λύσεις για τη Συνθήκη, για «να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της Ρωσίας και να βελτιωθεί η συνολική λειτουργία της Συνθήκης», σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ