Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Συζητήθηκαν χτες στο Δικαστήριο οι αιτήσεις για ορισμό προσωρινής διοίκησης

Ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στη χτεσινή συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο για τις αντίθετες αιτήσεις για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εξέδωσαν ο απερχόμενος πρόεδρος της Ενωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο αντιπρόεδρος, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, και ο γενικός γραμματέας Παντελής Μποροδήμος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Συζητήθηκαν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι αντίθετες αιτήσεις για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης καθώς και τη διατήρηση ή μεταβολή της χορηγηθείσας από 4 Ιουνίου προσωρινής διαταγής. Διατυπώσαμε και πάλι στο Δικαστήριο τις θέσεις μας για τις σχεδιασμένες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ ώστε να μην διενεργηθούν οι αρχαιρεσίες στην Ενωση στον καθορισμένο καταστατικό χρόνο.

Ζητήσαμε να μην επιβραβευτεί από τη Δικαιοσύνη η σκανδαλώδης συμπεριφορά αιρετών μελών που αδιαφόρησαν για τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας (άνω του 92%) των συναδέλφων τους για άμεση διενέργεια εκλογών. Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι θα διενεργήσουν εκλογές οι άνθρωποι οι οποίοι δεν διστάζουν με προσχήματα να παραβιάζουν τις καταστατικές διαδικασίες και την εσωτερική δημοκρατία. Επιμείναμε στο να γίνει σε κάθε περίπτωση δεκτό το αίτημά μας ώστε τις εκλογές να τις διενεργήσει μία προσωρινή διοίκηση ουδέτερη και αμερόληπτη που θα αποτελείται από τα 15 αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ και της ΕΕ με τη σειρά που είχαν εκλεγεί στις τελευταίες αρχαιρεσίες του 2018. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των θέσεών μας άσκησαν 17 συνάδελφοι όλων των βαθμίδων από Δικαστήρια όλης της χώρας.

Το Δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματά μας και διατήρησε την προσωρινή διαταγή, αναθέτοντας προσωρινά την διοίκηση της Ενωσης στα μέλη που τόσο βάναυσα προκάλεσαν τα δημοκρατικά αισθήματα των συναδέλφων τους. Θεωρούμε πλέον ότι δεν υφίσταται λόγος να διευκολύνουμε με τη συμμετοχή μας μια προσωρινή διοίκηση που μόνο σκοπό έχει να υλοποιήσει το σχεδιασμό των 8 μελών για ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προεδρείου. Δηλώσαμε στο Δικαστήριο ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας τους πραξικοπηματίες, ότι δεν θα συγκαλέσει ο πρώτος από εμάς - ως πλειοψηφών σύμβουλος - την προσωρινή διοίκηση μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης που θα αναθέτει στην προσωρινή διοίκηση αρμοδιότητα διεξαγωγής εκλογών και ζητήσαμε από το Δικαστήριο να αναθέσει σε άλλα μέλη της προσωρινής διοίκησης αυτή την πρωτοβουλία. Το ίδιο ζήτησε και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της άλλης πλευράς. Το Δικαστήριο δεν απεφάνθη επί τούτου στην προσωρινή διαταγή.

Οπως παραβίασαν το Καταστατικό, όπως περιφρόνησαν την άποψη των συναδέλφων τους για άμεση διενέργεια εκλογών, όπως στέρησαν το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν σε 2.500 δικαστές και εισαγγελείς, όπως αδιαφόρησαν για το έγγραφο του ΕΟΔΥ και τη δυνατότητα διενέργειας εκλογών εντός του Ιουνίου, το ίδιο εύκολα και με πολλές προφάσεις θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν χρονικά τη διεξαγωγή τους. Γι' αυτό το λόγο δε συναινούν στο προφανές και λογικό να διενεργηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα αλλά επιθυμούν να προσδιοριστούν εντός του Οκτωβρίου, σε χρόνο δηλαδή που είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί νέο κύμα πανδημίας.

Για ένα μόνο να είναι βέβαιοι: Οι διοικήσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν ανατίθενται με δικαστικές αποφάσεις αλλά εκλέγονται από το σύνολο του Δικαστικού Σώματος. Και οι εκλογές (όσο κι αν τις απεύχονται), θα γίνουν!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ