Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Σημαντική παρέμβαση για τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Από τις εξορμήσεις για την εκδήλωση στην πύλη του εργοστασίου...
Από τις εξορμήσεις για την εκδήλωση στην πύλη του εργοστασίου...
Σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο πάρκο «Θεόδωρος Μαλέρδος» πραγματοποιείται η συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει το ΚΚΕ στη Λάρυμνα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, και θέμα: «Το ΚΚΕ συζητά με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους κατοίκους της περιοχής για τον αγώνα τους και τις προτάσεις του Κόμματος για τη λειτουργία της και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η προσπάθεια των Οργανώσεων του ΚΚΕ, για να φτάσει όσο πιο πλατιά το κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση - συζήτηση, συνεχίστηκε και χτες με εξορμήσεις στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, αλλά και σε χωριά της περιοχής.

Θερμή υποδοχή στις εξορμήσεις στο εργοστάσιο και τα χωριά

«Κρατήστε γερά για τη ΛΑΡΚΟ!», ήταν η φράση με την οποία πολλοί από τους κατοίκους των χωριών γύρω από το εργοστάσιο υποδέχονταν τα μέλη του Κόμματος στις εξορμήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες.

Αντίστοιχη υποδοχή υπήρξε και στην πύλη του εργοστασίου, όπου οι εργάτες όχι μόνο έπαιρναν την πρόσκληση για τη συγκέντρωση, αλλά παράλληλα στέκονταν αρκετή ώρα για να συζητήσουν. Να ρωτήσουν για τις εξελίξεις, να προμηθευτούν τον «Ριζοσπάστη» και να ανοίξουν τις σελίδες που γράφουν για τη ΛΑΡΚΟ.

...και στα χωριά της περιοχής
...και στα χωριά της περιοχής
Η υποδοχή του καλέσματος τόσο στο εργοστάσιο όσο και στα χωριά δείχνει την εμπιστοσύνη των εργατών και των κατοίκων προς το Κόμμα και τους πρωτοπόρους κομμουνιστές εργάτες, δείχνει την αναγνώριση της σταθερής και διαχρονικής στήριξης του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Την πλατιά αποδοχή της δράσης που με ανιδιοτέλεια αναπτύσσουν οι κομμουνιστές για δεκαετίες τώρα, συμβάλλοντας στην οργάνωση του αγώνα και της αλληλεγγύης, στην απόκρουση κάθε είδους επίθεσης που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία σε βάρος των εργατών, στις διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας από τα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν οδηγήσει σε δεκάδες νεκρούς, στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών για τα βάσανα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, στην αποκάλυψη και απόκρουση των αντεργατικών σχεδιασμών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Την αποδοχή αυτή βίωσαν τα κλιμάκια των Κομματικών Οργανώσεων και στις εξορμήσεις που έγιναν στα χωριά της περιοχής: Χτες στη Μαλεσίνα, τις προηγούμενες μέρες στο Μαρτίνο και τα υπόλοιπα χωριά, που για δεκαετίες τώρα «ζουν και αναπνέουν» με τη ΛΑΡΚΟ.

«Ζήσαμε τις οικογένειές μας από τη δουλειά στο εργοστάσιο, χύσαμε αίμα και ιδρώτα. Τώρα δουλεύουν τα παιδιά μας, οι συγγενείς μας, οι γείτονές μας. Τι θα κάνουν αυτοί άμα κλείσει το εργοστάσιο; Τι θα γίνουν τα δεκάδες μικρομάγαζα που συντηρούνται από τα μεροκάματα του εργοστασίου;», ήταν μερικές από τις κουβέντες και τα ερωτήματα που απηύθυναν οι ηλικιωμένοι στα καφενεία, μεταφέροντας την αγωνία που εισπράττουν γύρω τους.

Ερωτήματα που δείχνουν ότι η συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει το ΚΚΕ σήμερα στη Λάρυμνα «ακουμπά» ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Μια εκδήλωση που στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για την απόκρουση της νέας αντεργατικής επίθεσης και των διαλυτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει την πρόταση του ΚΚΕ για να αποκτήσουν οι αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης, μια διαφορετική προοπτική. Προβάλλει τον δρόμο για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος των εργατών και του λαού. Την ανατροπή του συστήματος που θέλει τη ΛΑΡΚΟ, είτε ανήκει στο κράτος είτε σε ιδιώτες, να λειτουργεί προς όφελος των λίγων. Την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας σε μια διαφορετική βάση, όπου ο εργαζόμενος λαός θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει. Οπου θα βρουν πραγματική απάντηση η αγωνία και τα ερωτήματα που βασανίζουν το λαό.

«Το ΚΚΕ είναι πραγματικό στήριγμά μας, στη συγκέντρωση θα είμαστε εκεί...»

«Ο αγώνας που δίνουμε τους τελευταίους έξι μήνες, για να σώσουμε τις ζωές μας και τις οικογένειές μας, για να σώσουμε την ίδια τη ΛΑΡΚΟ και την τοπική κοινωνία από το μαρασμό, δεν είναι "μοναχικός" αγώνας. Δίπλα μας, στάθηκαν και στέκονται αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι. Δεχτήκαμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους. Αυτοί όμως που μας συμπαραστάθηκαν περισσότερο ήταν το ΚΚΕ και τα μέλη του. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Στέκονται πάντα δίπλα μας, ακόμη και όταν κανείς άλλος δεν ασχολείται μαζί μας. Δεν είναι μια απλή συμπαράσταση, είναι πραγματικό στήριγμα. Αποκούμπι», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Σταματάκης, εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ.

«Στήριγμα για μας», προσθέτει, «είναι και η σημερινή συγκέντρωση με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ στη Λάρυμνα. Οπως στήριγμα ήταν η παρουσία του στο εργοστάσιο την Πρωτομαγιά, στο συλλαλητήριο της Αθήνας, η παρουσία τόσων στελεχών του Κόμματος κάθε λίγο στη Λάρυμνα και όπου αλλού βρίσκονται οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Γι' αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε στη συγκέντρωση και να ακούσουμε την πρόταση του ΚΚΕ. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε απ' αυτό, όπως κερδίζουμε από κάθε φορά που τα στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονται στο πλευρό μας».

Με τη δύναμη που πολλαπλασιάζει η αλληλεγγύη

«Σχεδόν έξι μήνες πια είμαστε σε αγώνες για το αυτονόητο: Για το δικαίωμά μας στη δουλειά με δικαιώματα, στη ζωή με αξιοπρέπεια. Εξι μήνες γεμάτοι ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών μας. Εξι μήνες που οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ δεχόμαστε τόση λάσπη από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους, ότι δήθεν είμαστε χρυσοπληρωμένοι, τεμπέληδες, που αν δεν ήταν η αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί από τους εργάτες ολόκληρης της Ελλάδας, κανείς μας δεν θα άντεχε», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Κλεοπάτρα Χαλιού, σύζυγος εργάτη της ΛΑΡΚΟ.

Την ίδια αλληλεγγύη που πήραν και παίρνουν στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής, νιώθουν σήμερα την ανάγκη να την ανταποδώσουν και στο λαό που αγωνίζεται στις ΗΠΑ: «Εφτασαν μηνύματα συμπαράστασης από λαούς έξω απ' τα σύνορά μας. Και συμπαραστεκόμαστε κι εμείς σήμερα στους εργάτες και το λαό της Αμερικής, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει "Δεν μπορώ να αναπνεύσω"», σημειώνει η Κλ. Χαλιού. «Οι αγώνες των Αμερικανών αδερφών μας σμίγουν με τους δικούς μας αγώνες. Γιατί κι εμείς εδώ κάπως έτσι νιώθουμε. Πάνω από 80 οι νεκροί μας, εκατοντάδες οι τραυματίες μας όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για να κερδίζουν αυτοί, μεγάλο κεφάλαιο και κυβερνήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω! Την Παρασκευή θα είμαστε όλοι στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα, που πρωτοστατεί στον αγώνα και στην αλληλεγγύη. Μια βδομάδα μετά, στις 13 Ιούνη, μαζί με τους υπόλοιπους εργάτες που ασφυκτιούν από το ίδιο σύστημα, θα διαδηλώσουμε στην Αθήνα. Συνεχίζουμε πιο δυναμωμένοι τον αγώνα μας. Μέχρι την τελική νίκη!».

«Το ΚΚΕ μπήκε μπροστά, συμπαραστάθηκε με πράξεις, μας έδειξε ότι υπάρχει ελπίδα...»

«Το ΚΚΕ από την αρχή έδειξε τη συμπαράστασή του στους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις. Μπήκε μπροστά στην πάλη ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων που θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο αφήνοντας τους εργαζόμενους στο δρόμο», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» μαθήτρια από την περιοχή.

Και προσθέτει: «Απευθύνθηκε και σε μας τους νέους, τα παιδιά των εργατών της ΛΑΡΚΟ, δίνοντάς μας στήριγμα και βοηθώντας μας να διαχειριστούμε την αγωνία που βιώνουμε στα σπίτια μας. Μας έδειξε ότι υπάρχει ελπίδα, αρκεί να παλέψεις για έναν καλύτερο κόσμο. Η παρουσία των νέων της περιοχής στη συγκέντρωση - συζήτηση για τη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα είναι ένα βήμα για αυτόν τον καλύτερο κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ