Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σπουδαίος, φωτισμένος δημιουργός

Κηδεύεται αύριο ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης

Δημήτρης Δραγατάκης
Δημήτρης Δραγατάκης
Ο 87χρονος, μεγάλος συνθέτης και μουσικός παιδαγωγός Δημήτρης Δραγατάκης πέθανε σε ηλικία 87 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει αύριο (2.30μμ), από το Α` Νεκροταφείο Αθηνών. Ανθρωπος, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την τέχνη του, ο Δ. Δραγατάκης υπήρξε από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά του στον παιδαγωγικό τομέα.

Γεννήθηκε στην Πλατανούσα Ηπείρου, το 1914. Μελέτησε αρχικά βιολί με τον Γεώργιο Ψύλλα στο Εθνικό Ωδείο και αργότερα σύνθεση με τους Λεωνίδα Ζώρα και Μανώλη Καλομοίρη. Ομως, μπορεί να θεωρηθεί αυτοδίδακτος συνθέτης καθώς - όπως σημειώνει ο Γ. Λεωτσάκος - «το ενδιαφέρον του για τις νεότερες τεχνοτροπίες εκδηλώθηκε εντελώς ανεξάρτητα από τους δασκάλους του, χάρη σε δική του πρωτοβουλία». Τις πρώτες του συνθέσεις (στα 43 χρόνια του) χαρακτηρίζει η ωριμότητα και πυκνότητα έκφρασης, καρπός της εμπειρίας του από τις περιπέτειες του λαού μας. Ολο το έργο του διακρίνεται για τη βαθιά αίσθηση ελληνικότητας, χωρίς συγκεκριμένες μελωδικές και ρυθμικές αναφορές, αλλά κυρίως μέσα από μουσικές μνήμες.

«Εγινα μουσικός χάρη στη μητέρα μου, που μου έλεγε ηπειρώτικα τραγούδια», διηγιόταν, θυμούμενος με συγκίνηση τον πατέρα του που έπαιζε ηπειρώτικους σκοπούς, χρησιμοποιώντας ένα απλό φύλλο κισσού για γλωσσίδι...

Υπήρξε πολυγραφότατος δημιουργός (περισσότερα από 100 έργα, κυρίως ορχηστρικά και μουσική δωματίου). Ανάμεσά τους πέντε συμφωνίες, κοντσέρτα για κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, όμποε κ.ά., κουαρτέτα, σονάτες, μουσική για παραστάσεις αρχαίου δράματος, κύκλους τραγουδιών, ηλεκτρονική μουσική κ.ά. Εξι έργα του βραβεύτηκαν και το 1981 η «Πέμπτη Συμφωνία» του τιμήθηκε με το Α` Βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης του ΥΠΠΟ. Από το 1977 δίδασκε σύνθεση στο Εθνικό Ωδείο, όπου όπως λέει η Χαρά Καλομοίρη «μετέδιδε ιδιαίτερη φλόγα ήθους και στάση ζωής που διακρίνει τους μεγάλους δασκάλους». Στο δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει, αναφέρθηκε και ο Περικλής Κούκος (καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου), σημειώνοντας πως «αγωνίστηκε για την τέχνη του και για τις μεγάλες δημοκρατικές αξίες».

Η οικογένειά του ζήτησε αντί για στεφάνι να κατατεθούν χρήματα στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 132/922044-45 για θεσμοθέτηση Βραβείου Σύνθεσης «Δημήτρη Δραγατάκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ