Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ
ΗΠΑ
Συνέχιση των λαϊκών διαδηλώσεων

Το ζήτημα της χρήσης του στρατού κατά διαδηλωτών προκαλεί αντιπαραθέσεις στις τάξεις του και της κυβέρνησης

Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν και χτες στην Ουάσιγκτον

Copyright 2020 The Associated

Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν και χτες στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες Αμερικανοί, αψηφώντας τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, τον στρατό, την Εθνοφρουρά και τη στρατιωτική αστυνομία, ξαναβγήκαν στους δρόμους της Ουάσιγκτον, της Ν. Υόρκης, του Λος Αντζελες, του Χιούστον και άλλων μεγαλουπόλεων, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο ρατσισμό, στις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, απαιτώντας να σταματήσει η αστυνομική βία και να τιμωρηθούν όλοι οι αστυνομικοί στη Μινεσότα που συμμετείχαν στη βάρβαρη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που τον πατούσαν το έδαφος στο κεφάλι προκαλώντας του ασφυξία. Μέχρι τώρα έχει διωχθεί μόνο ένας.

Οι κινητοποιήσεις που συνεχίζονται εκφράζουν την οργή και αγανάκτηση λαϊκών στρωμάτων, που βλέπουν τις συνθήκες ζωής τους να χειροτερεύουν, σε μια περίοδο που η πανδημία και το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ θέρισαν έως τώρα τις ζωές πάνω από 108.000 ανθρώπων και η καπιταλιστική κρίση ρίχνει στην ανεργία πάνω από 42 εκατομμύρια εργαζόμενους. Αυτό το «καζάνι που βράζει» και οι δυναμικές κινητοποιήσεις που εξελίσσονται σε πολλές πολιτείες αποδεικνύουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να σηκώσουν το ανάστημά τους.

Και χτες, όγδοη μέρα διαμαρτυριών, μαζική ήταν η διαδήλωση στο κέντρο της Ουάσιγκτον, ενώ στον Λευκό Οίκο μπήκαν μεταλλικά κιγκλιδώματα. Πάντως, μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί πάνω από 9.300 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, ενώ έντονες λαϊκές αντιδράσεις προκαλεί και η απειλή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κατεβάσει τον στρατό στο δρόμο.

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τη χρήση του στρατού

Στο ζήτημα της χρήσης του στρατού εμφανής είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης και σε ανώτερα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτική η διστακτικότητα και του υπουργού Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, που σε συνέντευξη Τύπου είπε: «Η λύση χρήσης ενεργών στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή τάξης θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέσο και μόνο σε πολύ επείγουσες περιπτώσεις. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση τώρα!». Ακολούθως χαρακτήρισε τη δολοφονία Φλόιντ «τρομερό έγκλημα», ζητώντας να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι αστυνομικοί που ήταν στον τόπο του φονικού. Παραδέχτηκε πως «είναι πραγματικότητα ο ρατσισμός στην Αμερική» και πως «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το αναγνωρίσουμε, να το αντιμετωπίσουμε και να το εξαλείψουμε». Οι κινήσεις αυτές του Εσπερ δημιούργησαν χτες βράδυ μια φημολογία ότι είναι πιθανή η αποπομπή του από την κυβέρνηση του Τραμπ, ωστόσο επίσημα δηλωνόταν ότι ...για την ώρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς, στρατηγός Τζόζεφ Λένγκιελ, επίσης έδειξε να νιώθει άβολα, καθώς τόνισε πως η ανάπτυξη στρατού στο εσωτερικό της χώρας «είναι κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση». Επίσης, ο πρώην γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, με ανάρτησή του στο Τουίτερ, επισήμανε πως «η Αμερική δεν είναι πεδίο μάχης, ούτε οι συμπολίτες μας εχθρός».

Στοιχείο της έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι και η προσπάθεια καπηλείας του λαϊκού αγώνα από τον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, τους Δημοκρατικούς, που υποτίθεται τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Με τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη να πλησιάζουν, επιχειρείται να προβληθούν ως δήθεν εναλλακτική υπέρ του λαού, όταν έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές ότι υπηρετούν το ίδιο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το βράδυ αναμενόταν να κάνει δηλώσεις και ο Δημοκρατικός πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας να σταματήσει η αστυνομική ασυδοσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ