Τρίτη 2 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τη δομή - φυλακή

Καταγγέλλει την επίθεση η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ωρωπού

Με άγρια επίθεση των ΜΑΤ με χημικά αλλά και συλλήψεις, απάντησε η κυβέρνηση, την Κυριακή το πρωί, σε κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου Ωρωπού, οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού για λίγη ώρα και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο δομές προσφύγων και μεταναστών. Η συγκέντρωση, την οποία είχαν διοργανώσει το Τοπικό Συμβούλιο Μαλακάσας και η Επιτροπή Κατοίκων, έγινε με σεβασμό απέναντι στους μετανάστες - πρόσφυγες, ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, ιδιαίτερα στον καταυλισμό των νεοαφιχθέντων, εκεί όπου η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ταυτόχρονα, οι συγκεντρωμένοι εξέθεσαν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στους κατοίκους από τη λειτουργία των υπεράριθμων δομών, στις οποίες διαμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 4.000 ξεριζωμένοι.

Πέντε άτομα προσήχθησαν και αργότερα συνελήφθησαν μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν από χτυπήματα κάτοικοι της περιοχής. Αρχικά, πάνω από 400 κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στον παράδρομο της Εθνικής. Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο τούς εμπόδισαν με χημικά να φτάσουν στην Εθνική, ενώ πάνω από 60 άτομα παρέκαμψαν τις αστυνομικές δυνάμεις, βγήκαν στο οδόστρωμα και απέκλεισαν την Εθνική για λίγη ώρα. Στη συνέχεια οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν χρήση χημικών και γκλομπς προκειμένου να απομακρύνουν τους κατοίκους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία κατά συναυτουργία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ομιλία του ο δήμαρχος Ωρωπού Γ. Γιασημάκης δεν έκανε καμία αναφορά στις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στις δύο δομές, ούτε αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης των ξεριζωμένων.

Καταγγέλλει την επίθεση η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στη διαμαρτυρία των κατοίκων της Μαλακάσας το πρωί της Κυριακής, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ωρωπού αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αντί να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τις δομές της Μαλακάσας, επιτέθηκε με δυνάμεις καταστολής στην ειρηνική διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι, σε αντίθεση με τον δήμαρχο Ωρωπού κ. Γιασημάκη, ο οποίος εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είπε λέξη, κατήγγειλαν τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που σε συμφωνία με την ΕΕ μετατρέπουν τη χώρα σε μια μεγάλη φυλακή της ΕΕ, και διεκδικούν τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, την αξιοπρεπή διαβίωση για αυτούς και τις οικογένειές τους για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στην περιοχή μας, καθώς και ομαλοποίηση της καθημερινότητάς τους.

Απαιτούμε: Να φύγουν τώρα οι δυνάμεις καταστολής από την περιοχή μας. Να μη γίνει η περιοχή μας μια απέραντη φυλακή της ΕΕ. Τώρα απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να τους δοθούν όπως δικαιούνται τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες τελικού τους προορισμού».

Στη συγκέντρωση υπήρξε μια μικρή ομάδα χρυσαυγιτών με δύο πρώην βουλευτές της ΧΑ, η οποία κινήθηκε απομονωμένη από τους κατοίκους για την καθιερωμένη ...φωτογράφιση.

Εξάλλου, για τη Μαλακάσα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης δήλωσε χτες πως «θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εγκαταστήσουμε σύστημα εισόδου - εξόδου, ώστε πλέον αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν (σ.σ. εδώ ο υπουργός αναφέρεται στις "εξώσεις" των προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας), γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή υπεράριθμους διαμένοντες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ