Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμφωνία με Κατάρ για ανταλλαγή νομισμάτων

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει η καπιταλιστική της οικονομία τα προβλήματα έλλειψης συναλλάγματος, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ (με το οποίο συμπλέει και σε άλλα πεδία, π.χ. στη Λιβύη) για τον τριπλασιασμό του ορίου ανταλλαγής νομισμάτων τους (swap), αξίας 15 δισ. δολαρίων από τα 5 δισ. που ήταν έως τώρα.

«Κύριοι στόχοι της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και η υποστήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των δύο χωρών», επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Τo τελευταίο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να στηρίξει την ισοτιμία του νομίσματός της, που έχει διολισθήσει σε χαμηλά ρεκόρ δύο ετών, έχοντας χάσει πάνω από το 17% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Επίσης, ανάλογες συζητήσεις κάνει η τουρκική πλευρά και με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, που λέγεται ότι θα είναι αξίας 10 δισ. δολαρίων. Με την προσδοκία αυτών των συμφωνιών, η λίρα τις τελευταίες μέρες έχει ανακτήσει μερικώς την ισοτιμία της (6,78 λίρες ανά δολάριο).

Ανάλογη διεύρυνση ανταλλαγής σε νομίσματα της κάθε χώρας έχει ζητηθεί και από την Κίνα (σήμερα υπάρχει συμφωνία ύψους έως 1,7 δισ. δολαρίων).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ