Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες με Ισραήλ και ΗΠΑ

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η προκλητική πολιτική των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ενόψει και των πιθανών σχεδίων για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Οχθης, ανάγκασε την παλαιστινιακή ηγεσία να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις δύο πλευρές.

«Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το κράτος της Παλαιστίνης απαλλάσσονται σήμερα από όλες τις συμφωνίες (...) με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και από όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της σφαίρας της ασφάλειας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από έκτακτη συνεδρίαση των αρμόδιων οργάνων στη Ραμάλα. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν, καλείται το Ισραήλ να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο για τις δυνάμεις κατοχής και δρομολογήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της Παλαιστίνης σε διεθνείς οργανισμούς. Καλούνται παράλληλα όσες χώρες δεν το έχουν πράξει ήδη να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητη, προκειμένου να επιβληθεί η εφαρμογή διεθνών αποφάσεων και να επιδιωχθεί ειρηνευτική διαδικασία στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών.

Προηγήθηκε, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρέσβη στη Μόσχα, Αμπντέλ Χ. Νουφάλ, επιστολή του Αμπάς στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία τον κάλεσε να διοργανώσει συνδιάσκεψη στη Μόσχα με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος την Κυριακή καλείται να εμφανιστεί στο δικαστήριο όπου κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Από την άλλη, οι πρώτες αντιδράσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν χαρακτηριστικές.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστεί ακάθεκτα η ισραηλινο-παλαιστινιακή συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας «για το καλό» του Παλαιστινιακού λαού, ο δε Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε τη σθεναρή αντίρρηση της χώρας του στα ισραηλινά σχέδια για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Οχθης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό νέο υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι.

Επιπλέον, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, κάλεσε το Ισραήλ να μην υλοποιήσει τα σχέδια για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και την Παλαιστινιακή Αρχή να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με όλα τα μέρη του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία).

Πομπέο και Νετανιάχου κατά Χαμενεΐ

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Πομπέο και ο Νετανιάχου κατηγόρησαν τον Ιρανό ανώτατο Σιίτη ιερωμένο Αλί Χαμενεΐ πως επιζητεί τη γενοκτονία των Εβραίων, με αφορμή την ανάρτηση αφίσας στην ιστοσελίδα του τελευταίου, στην οποία εικονίζονται διάφορα άτομα να γιορτάζουν την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ στο τέμενος Αλ Ακσα, που φέρει την παλαιστινιακή σημαία. Η λεζάντα της αφίσας ανέφερε «Η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί. Η Τελική Λύση: Αντίσταση μέχρι τη Λευτεριά». Αφορμή για τη δήλωση Πομπέο και Νετανιάχου έδωσε η αναφορά στην επίμαχη φράση «τελική λύση», που θυμίζει το ομώνυμο σχέδιο των ναζί για τη μαζική εξόντωση των Εβραίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ